Előző
Következő
új cikk

Belföld

Városliget: van azbeszt, de nem úgy

Népszava|2017. szept 2. 05:05
[A+ A-]

Nem mutatott ki az egészségre veszélyes azbeszttartalmat a Városliget levegője – tudtuk meg pénteken a mérést végző Kör-Ker kft. munkatársaitól. Az azbeszttartalom mérésénél a legenyhébb szint az úgynevezett tisztasági határérték, amely 0,01 rost/köbcentit jelent, ám a Városliget levegőjében még az ilyen, minimális szintű azbeszttartalom sem volt kimutatható. A pénteki levegőtisztasági mérést a hétvégén a ligetben rendezvényt tartó Diákfeszt szervezői kérték azért, mert a napokban felröppent a hír, hogy ligetvédők rákkeltő azbesztmaradványokat találtak a lebontott Petőfi Csarnok helyén. Ezt a ligetvédők a Kör-Ker Kft. szakvéleményévre hivatkozva állították. Azonban, mint azt lapunk megtudta, a szakvéleményt részben tévesen értelmezték.

A cég ügyvezető igazgatója, Czap Zoltán érdeklődésünkre elmondta: ők egy gödi magánszemélytől kaptak egy csődarabot bevizsgálásra, s az illető azt is elhallgatta előlük, hogy a Városligetből származik a minta. Ettől függetlenül a cég szakvéleményében megállapította, hogy a beküldött csődarab tartalmaz azbesztet, ám az is leírták, hogy ez azbesztcementet jelentett. Ilyenkor az azbeszt kötött állapotban van, így az nem tud kikerülni a szabadba, következtetésképpen belélegezni sem lehet. „Az ország, illetve a főváros vízhálózatának egy jó része még ma is ilyen azbesztcement csövekből áll” – mondta a cégvezető. A különféle építkezéseken szép számmal előkerülő azbesztcső darabok ugyan veszélyes hulladéknak számítanak, amit össze kell gyűjteni és megfelelően kezelni kell, ám a gyakorlatban csak akkor jelentenének veszélyt az egészségre, ha a csövet például darabolják.

Mindez azt jelenti: annak ellenére, hogy a Városliget Zrt. már egyszer befejezettnek nevezte az azbesztmentesítést, a területen maradt azbeszt. Az is tény, hogy a kimutatott azbeszt önmagában veszélyes. A fellelt, cementbe kötött formájában azonban nem jelent egészségügyi kockázatot.

A Kör-Ker Kft. vezetője elmondta: jövő hétfőn és kedden bejárják az építkezési területet is – ez utóbbit már a Városliget Zrt. kérésére –, hogy megállapítsák, mennyi azbesztcement-maradvány található a területen. Czap Zoltán hangsúlyozta: az ilyen esetek is rámutatnak arra, hogy a bontási munkák előtt minden esetben egy akkreditált laboratóriummal kellene egy részletes, előzetes azbesztfelmérést végezni.

Vizsgálat, nyomozás, mérés
Az ügyet már vizsgálja az illetékes kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztálya, amely érdeklődésünkre csak annyit közölt: "Az eredmények értékelése már folyamatban van." Közben a rendőrség is vizsgálódik: egy magánszemély az azbeszt-ügyben környezetkárosítás miatt tett feljelentést. Ez alapján a BRFK Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály környezetkárosítás bűntett gyanúja miatt feljelentés kiegészítést rendelt el. A rendőrségtől kapott tájékoztatás szerint a bejelentés után a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság a helyszínre küldte a mobil laborját, és a műszeres mérések "közvetlen életveszélyt nem állapítottak meg."

Batka Zoltán

Lájkoljon minket a Facebook-on is!