Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Színházak éjszakája, debütálókkal

Népszava|2017. szept 2. 05:47
[A+ A-]

A Színházak Éjszakája-belépőre nagy az érdeklődés.

Újdonságokkal és új résztvevőkkel várja az éjszakai kalandozást kedvelőket a Színházak Éjszakája szeptember 16-án.

Az idei Színházak Éjszakáján harmincöt budapesti színház várja az éjszakázókat. Négy új teátrum is megjelenik, mégpedig a Gálvölgyi Dorka által vezetett Hatszín Teátrum, melynek a következő évad lesz a az első teljes szezonja és ízelítőt ad majdani sokszínű kínálatából. Magács László Trip Színház néven indít új projektet helyspecifikus előadásokkal, a fő bázisa pedig a Dunán a Batthyány térnél horgonyzó Kassa hajó lesz és a Színházak Éjszakáján is a hajón rendezik a programjaikat, a nap szlogenje "Hogyan készült?" lesz. Szintén új szereplő a Színházak Éjszakáján a Fórum Színház, Németh Kristóf új magánszínháza, a teátrum egyik játszóhelyén, az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatkozik be szeptember 16-án, rendeznek beszélgetéseket Mesterek és tanítványok címmel, és "szín-házibulival" zárják az éjjelt. Szintén most először résztvevője a sorozatnak a Nyári Oszkár vezetésével működő és a Ráday utcai Pince Színházban játszó Karaván Színház, többek között Bányamesékkel és koncerttel és táncházzal.

A Radnóti Színház a Színházak Éjszakájának egyik kedvelt helyszíne, tavaly dobogós helyen végeztünk a látogatottságot tekintve. Idén két helyszínen, a Radnóti Színházban és a próbateremben tartanak programokat. Kováts Adél igazgató lapunknak elmondta, hogy a próbateremeben a színház ifjúsági műhelyének, a RÍM-nek az előadásait láthatják "Kicsiny szekszualitásunk titkai" és "Önbiztosító" címmel. Mindkettő a tiniket foglalkoztató problémákat boncolgatja, ezúttal az önbizalomhiány és a megfelelési kényszer lesz a téma. A nagy színpadon többek között betekinthetnek a nézők az Ádám almái című előadás próbájába, rendező Szikszai Rémusz, majd interaktív beszédórát tartanak nemcsak színészeknek.  "Szeretjük bevonni a közönséget a programokba, ez a fajta közelség mindkét félnek nagyon inspiráló. Új tagjaink - Kelemen József Kaposvárról és Porogi Ádám Kecskemétről - is bemutatkoznak. Főműsor időben pedig Így írtok ti címmel a nézők által küldött mondatokból születik meg az előadás Schneider Zoltán irányításával, idén a körzeti orvosi rendelő témában várunk szövegvariációkat a közönségtől, ez már szinte megszokott programeleme az Éjszakának, nagyon népszerű. Az estét a Bekvart színészzenekar koncertje zárja, amiben Radnótis művészek is közreműködnek"- mesélte Kováts Adél. 

Komáromi György projektvezető elmondta, hogy az éjszaka belépői karszalagjaira már elővételben óriási volt az érdeklődés.

Balogh Gyula

Lájkoljon minket a Facebook-on is!