Előző
Következő
új cikk

Külföld

Tovább civakodnak a Brexitről

Népszava|2017. szept 4. 05:35
[A+ A-]

Hírek szerint már huszonöt képviselő lenne hajlandó aláírni a Theresa May lemondását sürgető levelet.

Fotó: AFP

Fotó: AFP

Nem tehette boldoggá a vasárnapi lapok olvasása Theresa May kormányfőt, aki a hét elején jelentette be, hogy “nem adja fel”, azaz a korábbi feltételezésekkel ellentétben nem távozik tisztségéből a Brexit életbe lépése, 2019. március 29-e után, de legkésőbb a 2022-es választási kampány előtt. Egy a Mail on Sunday által rendelt felmérés szerint a konzervatív szavazók többsége nem hisz abban, hogy May meg tudja tartani ígéretét és a párt vezetőjeként vághat bele a következő voks előtti korteshadjáratba. A Sunday Times-ban napvilágot látott YouGov poll pedig arra az eredményre jutott, hogy tíz szavazó közül hét, tíz tory közül pedig négy nem helyesli a kormányfő maradási szándékát. A választásra jogosultak 30 százaléka biztatja a folytatásra, 48 százalék szeretné, ha 2022 előtt, ezen belül pedig 23 százalék, ha most rögtön átadná a Downing Street 10. kulcsát. A politikai életet és a közvéleményt egyaránt váratlanul ért becsvágyó bejelentés állítólag arra is jó volt, hogy a már eddig is 22-23 biztosra vett szignó után további két-három tory képviselő nevezze magát hajlandónak a csatlakozásra a Theresa May távozását sürgető levél aláíróihoz.

A hétvége ellenére sem csendesedett el a vita a Brexit-megbeszélésekről, melyek harmadik, csütörtökön zárult fordulója rossz hangulatban és a külső szemlélők számára lényegében eredménytelenül végződött. Előbb, szombaton, Michel Barnier, az EU tagországait képviselő tárgyalási főbiztos ment neki az Egyesült Királyságnak, nosztalgiával és a vita szélesítésére való hajlandóság hiányával vádolva, majd megígérve, hogy „leckét ad a briteknek és mindenki másnak arról, mivel jár az Európai Unió elhagyása”. Ami az anyagiakat illeti, Olaszországban tartott beszédében Barnier kifejtette: az Egyesült Királyságnak “bizonyos kulcsfontosságú elveket tiszteletben kell tartania, mint például 2014-ben tett ígéretét, hogy kifizeti az EU költségvetésének 14 százalékát”.

Míg a Sunday Times értesülése szerint Theresa May titokban elfogadta az 50 milliárd fontos Brexit-számlát és azt 2019 márciusa után három év alatt rendezni is fogja, David Davis kilépési miniszter a BBC vasárnap reggeli politikai magazinjában, az Andrew Marr Show-ban “zagyvaságnak” nevezte a hírt. A tory politikus hangzatosan úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Királyság “a britekre jellemző és pragmatikus módon” tételről tételre vizsgálja a Közösség pénzügyi követeléseit, amit a szervezet nehezen bír.

R. Hahn Veronika, London

Lájkoljon minket a Facebook-on is!