Előző
Következő
új cikk

Külföld

Trump komoly bajban

Népszava|2017. szept 4. 05:32
[A+ A-]

Fotó: Anadolu Agency/Philip Pacheco

Egy titkos levélből derül ki, hogy Donald Trump miért rúgta ki idén májusban a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) igazgatóját, James Comeyt.

A New York Times és a Washington Post számolt be arról a felmondólevél-tervezetről, amelyet az amerikai elnök tanácsadójával, Stephen Millerrel röviddel a május 9-én történt kirúgás előtt fogalmazott meg. Magát a dokumentumot nem szerezték meg a lapok, de tartalmát ismerik olyan személyeknek köszönhetően, akik olvasták azt. A lapok nem árulták el forrásukat.

Trump egyebek mellett arra hivatkozott döntése során, hogy az FBI volt igazgatója nem volt hajlandó nyíltan kijelenteni: az elnök után nem folytat nyomozást. Már Comey kirúgásakor is ezt az okot sejtették a háttérben, a levél csak megerősíti a gyanút.

James Comey menesztéséig azt vizsgálta, hogy Oroszország mennyire befolyásolta a 2016 novemberi amerikai elnökválasztást. Ezzel összefüggésben folytatott nyomozást azzal kapcsolatban is, hogy Trump kampánystábja milyen kapcsolatokat ápolt orosz kormányzati körökkel.

A levelet már Robert Mueller, az orosz beavatkozást feltáró különleges ügyész vizsgálja. Azért van szó fontos dokumentumról, mert megcáfolja a Fehér Ház azon állítását, mely szerint Comeyt a Hillary Clinton e-mail ügyében felmerült mulasztások miatt menesztették. A különleges ügyésznek ezzel még egy oka van arra, hogy vizsgálata során az elnök szerepére koncentráljon. A Fehér Ház egy jogi tanácsadójának közbenjárására végül egy másik felmondólevelet küldtek el Comeynak.

Közben fehér füst szállt fel az orosz főkonzulátus San Francisco-i épületéből egy nappal azután, hogy Washington elrendelte annak bezárását. A tűzoltóság közlése szerint nem tűz ütött ki az épületben, hanem valamit elégettek. Arról nem tettek említést a tűzoltóság emberei, hogy beléptek-e az épületbe, de annyit közöltek, hogy „minden rendben van”.

A Twitteren heves találgatás kezdődött arról, mitől szabadulhattak meg az oroszok. Egy felhasználó szerint olyan sok dokumentumot semmisítettek meg, hogy az már tűzriadót eredményezett. A kényes papírokat egyszerűbb elégetni, mint széttépni – fűzte hozzá egy másik hozzászóló. Egy harmadik viszont úgy vélte, Donald Trump Vlagyimir Putyin orosz elnöknek írt szerelmesleveleit semmisítik meg. Az amerikai kormányzat csütörtökön döntött a főkonzulátus, valamint egy washingtoni és egy New York-i iroda bezárásáról. Szombatig adtak haladékot erre. Júliusban Oroszország rendelte el az Oroszországban működő amerikai külképviselet létszámának 755 főre való csökkentését.

Az orosz külügyminisztérium tiltakozó jegyzéket adott át az Egyesült Államok moszkvai követének, Moszkva így tiltakozott a washingtoni orosz kereskedelmi kirendeltség átkutatása ellen. A tiltakozó jegyzéket Anthony F. Godfrey, a moszkvai követség helyettes vezetője vette át. Az orosz külügy ebben elfogadhatatlannak és agresszívnek nevezte a házkutatást.

Nincs bizonyíték a lehallgatásra
Az amerikai külügyminisztériumnak nincs semmiféle konkrét bizonyítéka arra vonatkozóan, hogy az Obama-kormányzat elrendelte volna a New York-i Trump Tower lehallgatását a tavalyi amerikai elnökválasztási kampányban. Donald Trump ezt állította több márciusi Twitter üzenetében. Szerinte 2016-ban történtek a lehallgatások. Amerikai médiaértesülések szerint az igazságügyi tárca egy washingtoni bírósághoz beküldött dokumentumban elismerte, hogy sem a minisztérium, sem az FBI nem rendelkezik olyan bizonyítékokkal, amelyek alátámasztanák Trump igazát. Az elnök akkori üzenetei komoly belpolitikai vihart idéztek elő.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!