Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

800 forint is lehet az alma kilója

Népszava|2017. szept 4. 10:04
[A+ A-]

Már most is érzékelhető, hogy egyre drágul az alma, több mint valószínű, hogy karácsonyig nem is várható árcsökkenés a piacon- írja az alon.hu.

Az áruházak kínálatát végignézve az Idared, a Jonagold, a Gála, vagy a Golden ára 400 és 500 forint között mozog, de a darabáras almákért – ilyen például a Pink Lady – akár háromszáz forintot is elkérnek. A Gyümölcsszövetség elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy jelentős különbség van alma és alma között is, a különböző fajták ára alapvetően eltérő lehet, ami függ a minőségtől is. Különbséget kell tenni elsőosztályú, és extra elsőosztályú alma között. A piros, 60 milliméternél nagyobb almát nevezik extra elsőosztályúnak, amit nyilván jóval drágábban lehet eladni.

A szakember szerint a jelenség hátterében az is áll, hogy rettenetesen megdrágult a munkaerő. A "rettenetes drágaság" a Gyümölcsszövetség elnöke szerint azt jelenti, hogy:

Míg tavaly 500-600 forintért szedték nálam az almát óránként, idén a legkevesebb hétszáz forintért vállalták el az almaszedést, de volt aki ezer forintot is elkért óránként.

( megjegyzendő, ha bárki "rettenetesen soknak tartja" az órabért, próbálja ki az almaszedést, mint munkát) 

Emellett idén az előrejelzések szerint az Európai Unió piacáról legalább hárommillió tonna alma esik ki az áprilisi fagyok miatt. A FruitVeb jelentése alapján nagy kieséssel számolnak Ausztriában, Belgiumban, Hollandiában, Németországban, Olaszországban, Csehországban, Dániában, Lettországban, Lengyelországban, Szlovéniában és az Egyesült Királyságban is.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!