Előző
Következő
új cikk

Belföld

A miniszter félreért - Mendrey László Lázárnak üzen

Népszava|2017. szept 4. 12:15
[A+ A-]

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2017. augusztus 31-én - MTI Fotó: Máthé Zoltán

Lázár János: Választási kampány lesz, érzem!
újságíró:  Tehát Ön szerint politikai okok miatt maradnak távol a szakszervezetek?
Lázár: Hát normális ésszel, miért maradnának távol? Akar egy miniszter beszélni a szakszervezetekkel. Azok azt mondják, hogy nem.
újságíró: Azt mondják, hogy nem ilyen, tehát ők nyitottak az egyeztetésre, csak legyen törvényi háttere ennek.
Lázár: És mit írjunk le, hogy kerek legyen az asztal és 6 szék legyen körülötte vagy mi kell ahhoz, hogy elmenjen egy kv-ra a miniszterhez az egyeztetésre, azt valaki magyarázza már el!

 
Tisztelt Miniszter Úr!
A fenti párbeszéd a legutolsó Kormányinfón hangzott el egy újságíró és Ön között. Ennek alapján úgy tűnik, hogy – sajnálatosan - félreérti, vagy nem érti (arra már gondolni sem merünk, hogy nem akarja érteni) azt, hogy mi motiválja az oktatásban dolgozó szakszervezetek egységes elutasítását a miniszteri invitálásra.
Segítünk, elmagyarázzuk…
1. Abban a politikai közösségben ahová Magyarország tartozik, a kormányzat és az érdekvédelem közötti párbeszéd szigorú szabályrendszer mentén valósul meg, egyenlő felek részvételével.
2. Az egyeztetések jogszabályi garanciák nélkül fabatkát sem érnek, ezért a politikai Muppet-show megalázó, megtévesztő káros gyakorlatában nem kívánunk részt venni! A súlyosan hamis és egyoldalú, önfényező kormánypropaganda pedig gyorsítja a mély válságban lévő közoktatás további romlásának ütemét, évtizedekre vetve vissza az abból való kilábalás esélyét.
3. A Köznevelési-stratégiai Kerekasztal álláspontja semmire nem kötelezi a kormányt. Köszönjük a lehetőséget a tanácsadásra és a vélemény-nyilvánításra, de ebből elegünk van. Ezekkel a lehetőségeinkkel eddig is éltünk, s nem tervezzük, hogy felhagyjunk ezzel a gyakorlattal, bár az igazsághoz tartozik az is, hogy az eredményességi mutatóink a nullához közelítenek.
4. A biodíszlet funkció nem szerepel kompetenciáink között, s továbbra sem kívánjuk ennek kialakítását.
5. Az oktatásban résztvevő szakszervezetek tevékenysége mentes minden pártpolitikától. Tevékenységüket a szakmai és a munkavállalói érdekek mentén folytatják, annak a közegnek az érdekében, melynek képviseletére felhatalmazást kaptak tagjaiktól, s melynek maguk is tagjai.

Mendrey László elnök, PDSZ

Lájkoljon minket a Facebook-on is!