Előző
Következő
új cikk

Belföld

A Mol-vezér beperelte Horvátországot

nepszava.hu|2017. szept 5. 15:55
[A+ A-]

Hernádi Zsolt FOTÓ: Vajda József

Jogi keresetet nyújtott be Horvátország ellen Hernádi Zsolt, a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. elnök-vezérigazgatója az Emberi Jogok Európai Bíróságán - számolt be a Jutarnji List. Hernádi Zsolt azzal vádolja Horvátországot, hogy megsértette emberi jogait, amikor európai elfogatóparancsot adott ki ellene - írja a portfolio.hu.

A Horvát Köztársaság képviselője, Stefica Staznik hivatala az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt szeptember 1-jén pénteken kapott tájékoztatást a beadványról, és azonnal értesítette az illetékeseket, így a Zágráb megyei bíróságot is, amely az európai elfogatóparancsot annak idején kiadta Hernádi ellen.

A kereset értelmében Horvátországnak meg kell indokolnia és védenie az európai elfogatóparancs kiadási és elfogadási folyamatának keretében tett minden jelentősebb intézkedését.

Mindemellett a beszámoló szerint Horvátország arra is rákényszerülhet, hogy alátámassza, a Hernádi Zsolt ellen kiadott letartóztatási parancs jogszerű volt; hogy megválaszolja, szolgált-e legitimációs célokat a parancs kiadása; hogy szükséges volt-e a parancs kiadása, továbbá, hogy vajon az nem rakott-e túlzott egyéni terhet Hernádi Zsoltra.

Hernádi Zsolt 2013 októberének elején jelent meg az Interpol körözési listáján. Vörös körözést adtak ki rá, ami a legmagasabb riasztás, amely arra szólítja fel a szervezet tagjait, hogy helyezzék előzetes letartóztatásba a keresett személyt, abból a célból, hogy később kiadják annak az államnak, amely a körözést kiadta.

A Mol első emberét  a horvát hatóságok azzal gyanúsítják, hogy 10 millió euróval vesztegette meg Ivo Sanader korábbi horvát kormányfőt annak érdekében, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen a MOL–INA vállalat irányításában. A volt horvát miniszterelnök azóta 10 éves börtönbüntetését tölti.

Később, 2016 októberében Hernádi végleg lekerült a listáról, és 2014 december elején fel is mentették a nemzetközi kapcsolatokban elkövetett hivatali vesztegetés, a jelentős kárt okozó csalás és a különösen jelentős vagyoni hátrány okozása miatti vád alól - emlékeztet a hvg.hu.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!