Előző
Következő
új cikk

Belföld

Kvótaper: sokat veszthet Orbán

Népszava|2017. szept 6. 05:05
[A+ A-]

2015-ben mentek át legtöbben az országon. FOTÓ: Tóth Gergő

Általános várakozások szerint az Európai Unió Bírósága ma elutasítja a magyar és a szlovák kormány keresetét a szíriai, iraki és eritreai menedékkérők két éven át tartó szükséghelyzeti áthelyezését előíró, 2015. szeptemberi uniós jogszabály megsemmisítéséről. Bár a "kvótaper" végét nem lehet teljes biztonsággal megjósolni, jól jelzi a hangulatot, hogy július végén a francia Yves Bot főtanácsnok a bíróság előtt elmondott állásfoglalásában hét pontban cáfolta a két tagország eljárási, szövegezési és politikai kifogásait. Bot a felperesek egyetlen érvét sem tartotta megalapozottnak, és azt tanácsolta a luxemburgi székhelyű bíróságnak, hogy utasítsa el a kereseteket. A taláros testület figyelmen kívül hagyhatja a véleményét, de az ítélkezési gyakorlat azt mutatja, hogy az esetek túlnyomó részében megfogadja a főtanácsnoki okfejtést.

Bot indítványának elhangzása után a bírák siettek az ítélethozatallal; egyes vélekedések szerint addig akartak dönteni, amíg az ideiglenes tanácsi határozat hatályban van. Ugyanakkor bizottsági illetékesek többször elmondták: a tagállamok áthelyezésre vonatkozó jogi kötelezettsége idén szeptember után sem szűnik meg. A magyarok és a szlovákok által bíróságon megtámadott tanácsi határozat, valamint a bő egy héttel később hozott hasonló döntés a 2017. szeptember 17-ig, illetve szeptember 26-ig Görögországba vagy Olaszországba érkező valamennyi személyre alkalmazandó. Ezután a tagállamoknak az összes jogosult kérelmezőt észszerű határidőn belül át kell venniük a két frontországból.

A luxemburgi ítélethozatallal párhuzamosan kötelezettségszegési eljárás is zajlik Magyarország, Csehország és Lengyelország ellen, amiért szabotálják a 160 ezer menedékkérő EU-n belüli elosztását előíró jogszabályokat. A három ország válaszadási határideje már lejárt, s ha a kezdeményező Európai Bizottság nem találja meggyőzőnek az érveiket, újabb bírósági eljárás fenyegeti őket.

Egyes vélemények szerint ha az Orbán-kormány a feltételezett jogi kudarc után is ellenállna a Magyarországra jutó 1294 menedékkérő elhelyezésének, maradék támogatottságát is elveszítené a saját pártcsaládjában és uniós partnerei körében.

Halmai Katalin (Brüsszel)

Lájkoljon minket a Facebook-on is!