Előző
Következő
új cikk

Külföld

További „ajándékcsomagokra” számíthat Phenjantól Washington

Népszava|2017. szept 6. 05:33
[A+ A-]

További „ajándékcsomagokra” számíthat az Egyesült Államok, ha nem áll el a provokációtól és a nyomásgyakorlástól – jelentette be kedden Genfben Han Te Szong, Észak-Korea ENSZ-nagykövete, két nappal azután, hogy Phenjan föld alatti kísérleti atomrobbantást hajtott végre.

Dél-koreai források néhány órával korábban ezt alátámasztó értesüléseket osztottak meg: az Asia Business Daily egy anonim forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy nagy valószínűséggel egy interkontinentális ballisztikus rakétát mozgatnak Észak-Korában, a nyugati part irányába. A szöuli védelmi minisztérium korábban arra figyelmeztetett, hogy Phenjan bármikor kész kilőni egy interkontinentális ballisztikus rakétát.

A nemzetközi közösség az elmúlt napokban egyöntetűen elítélte az észak-koreai rezsim fenyegető fellépését. Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete azt mondta a szervezet Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésén, hogy Észak-Korea szinte „könyörög a háborúért”. A helyzet annyira kiélezett a régióban, hogy a szöuli külügy kedden arra célzott: még Kína is kész további szankciókat foganatosítani szövetségesével szemben. Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin azonban hasztalannak nevezte a büntető intézkedéseket, mivel, mint mondta: az észak-koreaiak „inkább füvet ennének, minthogy felhagyjanak a nukleáris programjukkal”. Putyin figyelmeztett arra is, hogy a „katonai hisztéria” katasztrófához vezethet, épp ezért a diplomácia az egyetlen járható út.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!