Előző
Következő
új cikk

Sport

Rettegj Isztambul, jönnek a magyarok!

Népszava|2017. szept 5. 21:30
[A+ A-]

Fotók: MTI/Czeglédi Zsolt

A magyar férfi kosárlabda-válogatott Kolozsváron 80-71-re nyert Románia ellen, és bejutott a legjobb tizenhat közé az Európa-bajnokságon, a nyolcaddöntőben Törökországban lép pályára vasárnap.

A magyar együttes úgy lépett pályára Románia ellen, hogy tudta, saját kezében van a sorsa. Miután a csoportban Montenegró 88-75-re legyőzte Csehországot, eldőlt, a magyarok továbbjutnak a legjobb tizenhat közé, ha megverik a hazai pályán játszó, de még veretlen románokat, sőt, egy nyolc pontnál nem nagyobb különbségű vereség is belefért, de utóbbit senki sem szerette volna. A kolozsvári csarnokban nem volt telt ház, de a hangulatra nem lehetett panasz, a vendégdrukkerek mintegy ezren szurkoltak a lelátón. A korábbi 12 magyar-román találkozóból kilencet nyertek meg a magyarok.

Mindkét gárda egy-egy elrontott triplával kezdett, Moldoveanu második hárompontosa másfél perc elteltével már „ült”, a következő támadásnál Kovács Péter csökkentette egy pontra a román előnyt (3-2). Ideges volt a magyar csapat, a távoli dobások nem jöttek be, három triplakísérletből egyik sem volt sikeres, ezért négy és fél perccel a negyed vége előtt 12-6-os román vezetésnél időt kért Ivkovics, aki a fegyelmezettebb, keményebb védekezés fontosságára hívta fel a figyelmet.

A hetedik magyar triplakísérlet végre sikeres volt, Vojvoda Dávid 10 méterről szórta be, egyenlítettek a magyarok (14-14), és 25 másodperccel a játékrész vége előtt időt kértek a hazaiak. Az első tíz percben egyszer vezettek a magyarok, az utolsó másodpercben Hanga Ádám remek betörés után fordította meg az állást (15-16).

Csak Hanga szerzett pontot a második negyed első percében, így elhúzott a magyar válogatott (15-21). Kezdtek szétesni a vendéglátók, akik nem végezték el 5 másodpercen belül egy bedobást, a következő támadást Vojvoda zárta kosárral (15-23), jött a második román időkérés. A játékrész közepén hullámvölgybe kerültek a magyarok, akiknek nem ízlett a románok stílusváltása, az egészpályás letámadás, ami hatékonybak bizonyult, közelebb került az ellenfél (24-27), amikor Ivkovics időt kért. Ennek meglett az eredménye, egy hektikusabb szakaszt követően három perc volt hátra ebből a játékrészből, amikor Vojvoda beemelt labdáját Keller zsákolta be, és megint nyolccal vezettek a magyarok (27-35). A második felvonást követően 38-32-re vezetett a magyar válogatott, és még sokkal nagyobb lehetett volna a különbség, ha a 14 triplakísérletből 2-nél több megy be.

Rosszul indult a harmadik szakasz, két percig nem szereztek pontot a magyarok, 38-36-ra feljöttek a hazaiak, amikor szerencsére Hanga ismét elkezdte gyártani a pontokat, 20 másodperc alatt szerzett négyet, a 42-36 megint megnyugtatóbb előny volt. A negyed közepén Vojvoda remek betörés után 46-36-ra alakította az eredményt, először vezettek tízzel a magyarok. Ismét megtört a lendület, Andrei Mandache hárompontosa és sikeres büntetője után egy pont volt csak a különbség (48-49), amire Hanga kiváló triplával válaszolt (48-52). A vége megint fantasztikusan sikerült, Vojvoda utolsó másodperces triplájával nyolc pont előnnyel várták a magyarok a záró felvonást (52-60).

A záró negyed második percében Rosco Allen távoli kosarával tizenkét ponttal elhúztak a magyarok (53-65), ezzel az eldőlt, hogy megvan a továbbjutás! Már csak az volt a kérdés, sikerül-e nyerni. Az utolsó percre négy pontra feljöttek a házigazdák (71-75), Hanga két bedobott büntetője után egyértelmű volt, a győzelem is megvan, 80-71-re nyertek a magyarok.

C csoport, 4. forduló:

Románia-Magyarország 71-80 (15-16, 17-22, 20-22, 19-19)

Legjobb pontszerzők: Mandache 19, illetve Vojvoda 26, Hanga 25

Bernau Péter

Lájkoljon minket a Facebook-on is!