Előző
Következő
új cikk

Külföld

Bécs is megvonná Varsó szavazatát

Népszava|2017. szept 6. 08:43
[A+ A-]

Ausztria támogatná, hogy megvonják Lengyelország szavazati jogát az Európai Unióban az igazságügyi reform miatt, amely lényegében teljhatalmat biztosít a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) számára, mivel véget vet a hatalmi ágak szétválasztásának.

 Wolfgang Brandstetter néppárti alkancellár, illetve igazságügyi miniszter szerint azért van szükség az alapszerződés 7-es cikkelyének életbe léptetésére, mert az Unió alapelveinek érvényesülése forog kockán. A politikus ezt az ÖVP politikai akadémiája brüsszeli rendezvényén mondta el.

Brandstetter emlékeztetett arra, hogy olyan alapelvekről van szó, mint a hatalmi ágak szétválasztása. Ez pedig egy demokráciában alapvető fontosságú. Ha egy ország felvizezi ezeket, akkor annak megfelelően cselekedni kell – tette hozzá. Ez pedig nem a másik ország belügyeibe való beavatkozást jelenti. Emlékeztetett arra, hogy az európai közösség közös értékeit együttesen kell megvédeni.

Az osztrák alkancellár egyúttal azt is hozzátette, hogy az Európai Unió nem zárhatja be kapuit Ausztria előtt, hanem továbbra is párbeszédre kell törekednie. „Olyan jelzéseket kell tennünk, amelyeket Lengyelországban támogatnak azok, akik a varsói kormány lépéseit kritikusan szemlélik" – fejtette ki. Reményét fejezte ki, hogy a Brüsszel és Varsó között kialakult konfliktust megnyugtatóan tudják rendezni. Első ízben indulna eljárás, amely egy tagország szavazati jogának megvonásához vezetne. Ehhez azonban minden ország támogatására szükség lenne. Budapest már többször kijelentette, kiáll illiberális barátja mellett.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!