Előző
Következő
új cikk

Külföld

Óriási pusztítást hoz az Irma hurrikán

Népszava|2017. szept 6. 17:13
[A+ A-]

FOTÓ: DPA/AFP

A legmagasabb, ötös fokozatúvá erősödött az Irma nevű hurrikán, mely pénteken éri el a karibi térséget, és szinte biztosra vehető, hogy óriási pusztítást fog okozni minden útjába kerülő szigeten – írja az AP. Puerto Rico, a Dominikai Köztársaság és Haiti északi részére nagyjából 300 kilométer sebességű széllökésekkel fog lecsapni.

A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

FOTÓK: Helene VALENZUELA / Michele Eve Sandberg/ AFP /DNA

A hurrikán útvonalán, Floridában, a Virgin-szigeteken és Puerto Ricóban szükségállapottal készülnek, és a Miamitól 200 kilométerre fekvő, 22 ezer lakosú Key West sziget evakuálását is elrendelték a hatóságok. A hatóságok halálos áldozatoktól tartanak, ezrek veszíthetik el az otthonukat áradásokban és sárcsuszamlásokban. Irma péntek délután érkezhet meg Kubába és a Bahamákra. A hurrikán ezután – az erejéből valamennyit veszítve – a meteorológusok becslései alapján szombat éjjel, vasárnap reggel éri el Floridát.

Irma több nyaralóövezetet is érinteni fog. Richard Branson milliárdos magánszigettel rendelkezik a Virgin-szigeteken, és nem hajlandó eljönni onnan a brutálerős hurrikán hatására sem - írja a Daily Mail.

A hurrikán miatt a térségben lévő Ferenc pápának is kitérőt kell tennie, írja az MTI. Az egyházfő az Alitalia olasz légitársaság gépével eredetileg Puerto Rico fölött repült volna át, ám Irma miatt a gép dél felé, Barbados, Grenada és Trinidad felé kénytelen kerülni, hogy eljuthasson Bogotába.

Irma után egy kettes fokozatú hurrikán követi a szupervihart, amit Josénak neveztek el. Bár ez önmagában nem jelentene veszélyt, de a helyreállítási és mentési munkákat könnyen akadályozni tudja majd. Emellett egy harmadik vihar is formálódóban van, az a Mexikói-öbölben: Katia. Utóbbi iránya és erőssége egyelőre még nem ismert, a meteorológiai adatokból csak annyi látszik, hogy formálódóban van.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!