Előző
Következő
új cikk

Belföld

Kimosakodna a Fidesz a pécsi mocsárból

Népszava|2017. szept 7. 05:00
[A+ A-]

Három hónap alatt másfélszeresére nőhetett a Páva Zsolt által eddig vezetett, hirtelen gyámság alá vett város adóssága. A kormányoldal az ellenzékre hárítaná a felelősséget.

"Marhaság, amit az ellenzék és a balliberális sajtó emleget, hogy puccs történt, vagy hogy gyámság alá helyeztük volna Páva Zsoltot, ilyesmiről szó sincs. A testület nem az önkormányzat, hanem a Fidesz-KDNP frakció stratégiai irányítását végzi” - állította Csizi Péter, Pécs fideszes parlamenti képviselője a pecsiujsag.hu-nak.

Csizi Péter

Csizi Péter

Mint arról írtunk, múlt szerdán a pécsi önkormányzat Fidesz-KDNP frakciócsoportja létrehozott egy „stratégiai irányító testületet, ami a jövőben Pécs vezetését segíti, hogy a város kellőképpen helyt tudjon állni a település előtt álló feladatok ellátásában…” A grémium tagja Páva Zsolt, fideszes polgármester és a város két alpolgármestere, valamint Csizi Péter és Hoppál Péter, Pécs egyéni körzetben megválasztott, kormánypárti parlamenti képviselője. A testület elnöke Csizi Péter, amiből a város közügyei iránt érdeklődő helybéliek arra következtettek, hogy immár nem Páva a város első embere, hanem Csizi.

A kegyvesztést azzal magyarázták, hogy a város az elmúlt két évben eladósodott. Ugyanakkor ebben nem csak Páváé a felelősség, hanem azoké is, akik az új testület tagjai, ezért furcsa, hogy épp ők segítenek a bajban lévő városnak. A történtek miatt az ellenzéki pártok a pécsi képviselő-testület feloszlatását és a polgármester lemondását kezdeményezik, ám javaslatuk aligha kap többséget a közgyűlés csütörtöki ülésén.

Ez elé vághatott Csizi Péter mostani interjújával, melyben tehát azt állította, továbbra is Páva irányítja a várost. Csakhogy az önkormányzat másik lapjában, a pecsma.hu-ban egyetlen hete még az jelent meg: „a város irányítását immáron egy új, stratégiai kérdésekben a döntéseket előkészítő, de sok esetben döntéshozó elnökség segíti…” Vagyis erős ellentmondás van a két állításban, amiből arra lehet következtetni, hogy Csizi szépítgeti a múlt heti szerencsétlen közlést. Ettől még Pécsen alighanem mindenki úgy értelmezi a történteket, hogy mostantól az új testület hozza meg a legfontosabb döntéseket, aztán megszavaztatja azokat a közgyűlés kormánypárti többségével.

A Fidesz sokáig titkolta, hogy az évente 48 milliárd forintból gazdálkodó városnak mekkora a tartozása. Amikor az ellenzék ezt 15-24 milliárdra becsülte, Páva Zsolt a május 30-ai közgyűlésen – valamiféle cáfolatként – elismerte, hogy az adósság több mint 5 milliárd forint. Most Csizi 7 és félmilliárdnak mondta a tartozást. Hogy azonban három hónap alatt mitől hízott meg 50 százalékkal a tartozásállomány, azt nem részletezte. Mindenesetre a pécsi közgyűlés csütörtökön adóemelésekről és más gazdasági lépésekről szavaz.

Csizi nem is titkolta, hogy a multikat akarják jobban megadóztatni. Az általunk megkérdezett ellenzéki képviselők szerint azonban a tervezett adóemelésekből összesen 100-150 millió jöhet be, s ez a sarc nemcsak a multikat, hanem a többi vállalkozót is sújtja, így szerintük a „multizás” pénzt nem igen hoz, inkább csak politikai lózung, ami legfeljebb arra jó, hogy a kormánypártok szavazótáborának szívét melengesse.

Eddig Pécs vezetői nem mondták el, miért adósodott el a város, a mostani interjújában azonban Csizi "talált" rá magyarázatot. Szerinte a várost 2009 májusáig vezető szocialisták a bűnösök, mert hagyták kiszervezni és lezülleni a helyi buszos céget, így a városnak 6 milliárd forint hitelt vállalva kellett új járműflottát venni. Ez az érv könnyen cáfolható, hisz a járművek cseréje épp azért halasztódott, mert a városvezetés összeveszett azzal az üzleti partnerével, aki a buszos cégben (a Pécsi Közlekedési Zrt.-ben) az önkormányzat társa volt. A vita végén Pécs vezetői einstandolták a részvénytársaságot.

Mellesleg Csizi érve azért is sántít, mert a város új közlekedési cége, a Tüke Zrt. 2015-ben vett 115 használt buszt, s erre csak azután kapta meg az említett hitelt, hogy bizonyította, a bevételeiből képes fizetni a törlesztőrészleteket. Ha mégsem képes erre, akkor a fideszes városvezetés asszisztált egy megalapozatlan, a bankot félrevezető hitelpályázathoz. És ez esetben a pécsieket is megvezették, hisz eddig a buszbeszerzést sikerpropaganda övezte (annak ellenére, hogy kiderült, ugyanazt a járműparkot 8-900 millióval olcsóbban is be lehetett volna szerezni).

Mindezekről szerettük volna beszélni Csizi Péterrel, ám írásban elküldött kérdéseinkre a politikus – a városháza szóvivőjén keresztül – későbbre ígért választ.

Fejlesztési perspektívák
Csizi Péter arról is szólt, hogy a szocialisták idején, vagyis 2009-ig nem történt Pécsen gazdaságfejlesztés, azóta viszont igen. Hogy ebben van-e igazság, azt csak egy szakmai vita dönthetné el, ám az tény, hogy a Fidesz-vezette város rosszabb gazdasági kondícióban van, mint nyolc évvel ezelőtt volt. Mert bár a munkanélküliséget a közmunka kozmetikázza, ám 2010 óta a munkahelyek száma 40 ezerről 36 ezerre csökkent, Pécs lélekszáma pedig 150 ezerről visszaesett 143 ezerre. A „hiányzók” nagyobb része aktív korú, s ők főleg külföldön boldogulnak, mivel – az elmúlt nyolc év fideszes gazdaságfejlesztése ellenére – Pécsen alig van piaci alapon működő, perspektivikus munkahely.Ungár Tamás írása a Népszavának

Lájkoljon minket a Facebook-on is!