Előző
Következő
új cikk

Belföld

Ingyen oroszoktatást is indít a Debreceni Egyetem

nepszava.hu|2017. szept 6. 19:47
[A+ A-]

Forrás: Facebook/Debreceni Egyetem

A Vlagyimir Putyinnak díszpolgári kitüntetést adó Debreceni Egyetemen ingyenes orosz nyelvoktatás is indul, ám az intézmény szerint nem vádolható azzal, hogy túltolná az udvarlást Oroszország felé, csak hallgatóbarát egyetemként figyel arra, milyen nyelvekre mutatkozik komoly igény.

„A Debreceni Egyetem Orosz Központja által meghirdetett ingyenes orosz nyelvi kurzusra eddig, mindössze 36 óra alatt már több mint 120-an jelentkeztek. Ez megfelel az előzetes várakozásunknak és jelzi, hogy hallgatóink körében komoly igény van rá” – közölte az Indexszel az egyetem, megjegyezve, hogy ezzel a nyelvvizsga hiányában diplomához nem jutó hallgatók is tovább csökkenthetik. 

Emlékezetes, hogy nagy botrányt kavart az intézmény bejelentése, miszerint az egyetem szenátusa díszpolgári címet adományoz Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, aki a múlt héten látogatott Budapestre, a cselgáncs vb megnyitójára. A fiatalok többsége úgy tiltakozott a döntés ellen, hogy az intézmény Facebook-oldalán sorra adták az 1-es értékeléseket. Az egyetem a negatív értékelések tömegét azzal küszöbölte ki, hogy szakmailag vitatható módon megszüntette az értékelés lehetőségét a közösségi oldalukon. A nem túl elegáns megoldás azért volt különösen szerencsétlen, mert pont az orosz elnök módszere a kritikusok elhallgatása az interneten.

Ezután Vajda Mihály Széchenyi-díjas magyar filozófus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja lemondott professor emeritus-i címéről, mondván, semmilyen kapcsolatot nem kíván fenntartani egy olyan intézménnyel, amelynek Vlagyimir Putyin a díszpolgára.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!