Előző
Következő
új cikk

Belföld

Külföldi médiumoknak dolgozó tudósítókra lő a Fidesz

Népszava|2017. szept 7. 05:03
[A+ A-]

Egyre határozottabb formát ölt Orbán Viktor média ellen meghirdetett háborúja. Mint emlékezetes, a miniszterelnök a tusványosi szabadegyetemen adta ki híveinek, hogy a választások előtt „Soros maffiahálózatával, a brüsszeli bürokratákkal meg az általuk működtetett médiával” kell megküzdeniük.

Nem kellett sokat várni, a 888.hu nevű Habony Árpád-közeli propagandaportál most listába is gyűjtött nyolc, külföldi médiumoknak dolgozó újságírót, akik szerintük „Soros külföldi propagandistái”, és „mindent elkövetnek, hogy a külföldi közvélemény előtt lejárassák Magyarországot”. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) közleményben hívta fel az internetes lap munkatársainak és kiadójának figyelmét: a korábbi antidemokratikus korszakok listázási gyakorlatát idéző módszerekkel kollégákat megbélyegezni távol áll a demokratikus újságírás és tájékoztatás gyakorlatától.

Polyák Gábor pedig lapunknak azt mondta: láthatóan találomra szedtek össze néhány magyar vagy magyar származású tudósítót. A Mérték Médiaelemző Műhely vezetője szerint elképzelhető, hogy az elkövetkező időszakban akár a most lezárt kvótaper kapcsán is kritikaözön fog érkezni a külföldről. A kormánypárt pedig arra építi a stratégiáját, hogy válasz helyett lejáratja, megbélyegzi a kritizálóit, a híveinek pedig elmagyarázza, hogy a sok külföldi bírálat is csak azért van, mert Soros György a kinti szerkesztőségekbe is beültette az embereit. A most közzétett cikk a már bevált recept szerint a Fidesz-média nagy tömeget elérő bulvárorgánumai – a Lokál, a Ripost, a TV2 Tények – számára egy állandó hivatkozási pont lesz. Így az üzenet leegyszerűsített formában eljuttatható lesz a kormánypárt közéleti hírekben kevésbé jártas híveihez is, míg a Fidesz-tábor gondolkodó része úgy kollaborál, hogy elfogadja, ez a lejáratás, megbélyegzés a politikai játszma része. Polyák arra sem számít, hogy az újságírószakma testületileg kiáll a most megrágalmazott kollégák mellett. Ahogy a Népszabadság bezárása után sem mentek ki újságírók tömegei utcára, úgy a kormánypárt most is számíthat arra, hogy ebben a szakmában, ahogy a magyar társadalomban is általában, csekély a szolidaritás.

B. Z.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!