Előző
Következő
új cikk

Belföld

Bomlik a Fidesz a XV. kerületben

Népszava|2017. szept 7. 05:06
[A+ A-]

A XV. kerületi önkormányzat épülete Forrás: Google Street View

Merk Péter, a 3. számú választókerület fideszes képviselőjeként ment be kedden a XV. kerület képviselő-testület ülésére, ám onnan már a maga alkotta Tiszta szívvel, tiszta kézzel Rákospalotáért nevű mozgalom, független képviselőjeként távozott. Azzal indokolta kilépését a Fidesz-frakcióból, hogy az helytartó-tanácsként működött, aminek a munkájában nem kíván részt venni a továbbiakban. Az ülésen felrótta ex-frakciótársainak, hogy éveken át akadályozták feladata ellátásában, a rákospalotai polgárok képviseltében.

Az eddig kormánypárti önkormányzati képviselőnél akkor telt be a pohár, amikor a képviselő-testület két köztéri szobor állítását tárgyalta. Merk alkotóművészként ajánlott ugyanis fel két műtárgyat a kerületnek a Rákospalotáról elhurcoltak emléke előtt tisztelegve, ez állt szemben az előterjesztésben szereplő nyílt pályázat szükségszerű kiírásával. Végül a szobrok ügyében nem is hoztak döntést, viszont a Fidesz képviselőjének frakciójával szemben támadt, indulatos kirohanásai emlékezetessé tették az éjszakába nyúló ülést.

Merk Péter ráadásul a Fideszt maga mögött hagyva, nem sokkal később már ellenzéki erényeket is villantott: a Fidesz-frakciót egymás ellen fordítva sikerült megfúrni egy másfél milliárdos, fedezet nélküli projektet. A XV. kerület ugyanis évtizedek óta kesereg azon, hogy nincs városközpontja, ám ötletpályázattól messzebb nem jutott a megvalósításban. Ezt lovagolta volna meg Lehoczki Ádám (Fidesz), aki az ülésre sürgősséggel terjesztette be a rákospalotai múzeum, könyvtár és rendezvényközpontról szóló előterjesztését. Ebben a 1,5 milliárd forintra becsült beruházás tervpályázatának 16 millió forintos honorálásához kérte a képviselők támogatását.

Merk egy módosító javaslattal azonban keresztbe tett a nagyívű elképzelésnek. A képviselők 11-5 arányban azt szavazták meg, a múzeum ne a központban, a Kossuth szobor közelében létesüljön, hanem a főváros egyetlen még helyreállítható, a Liva-család néhai vízimalmánál jöjjön létre a Szilas-pataknál. A Fidesz-frakción belüli szétesést jelezte, hogy volt, aki megszavazta a módosító javaslatot. Hogy nem figyelmetlenségből tette, arról a megismételt szavazás is árulkodott, akkor is többséget kapott a fideszes előterjesztést lenullázó módosítás.

A saját maguktól elhatárolódó kormánypártiak ellenkezésében volt ésszerűség, az előterjesztés ugyanis arról nem szólt, honnan lesz erre 1,5 milliárd forintja a kerületnek. A projekt költségeit becslő hatástanulmány hitelessége ráadásul erősen megkérdőjelezhető. A Fidesz helyi szervezete eddig László Tamás országgyűlési képviselőnek engedelmeskedett, akinek befolyása nem volt megkérdőjelezhető, egészen keddig. László tekintélyét ezúttal saját pártársai kezdték ki, amikor diktátuma ellenére megjelentek a képviselő-testület ülésén, majd pedig leszavazták a projektet. László, akire a helyi Fidesz-frakcióvezető is az újpalotai közösségi ház projekt motorjaként hivatkozott, akár egy árnyékpolgármester tevékenykedik Hajdu László fölött.

Az országgyűlési képviselő augusztus végén a Magyar Időkben jelentette például be: a frakció mindaddig nem jár testületi ülésekre, amíg a DK-s Hajdu László polgármester nem meneszti Lamperth Mónika jegyzőt. Kedden ezzel szemben a Fidesz-frakció minden tagja megjelent az ülésen, ahogy a polgármester bizalmát továbbra is bíró Lamperth is. Egyelőre László Tamás azon fenyegetése sem teljesült, hogy augusztus 30-án rendkívüli testületi ülésen fegyelmi vizsgálatot indítsanak a polgármesterrel szemben. Ennek eredményeként hatásköreitől megfosztanák, azokat bizottságoknak adnák, szolgálati autóját elvonnák, csak egy BKV bérletet hagynának neki. Információink szerint ugyanakkor hétfőre a polgármester jó eséllyel összehívja a személyét érintő testületi ülést, s bízik abban, hogy a helyi fideszesek a kerület javára járnak majd el.

Zsidai Péter

Lájkoljon minket a Facebook-on is!