Előző
Következő
új cikk

Belföld

Baltás gyilkos - Gyanús jelek utalnak a kormánykörök érintettségére

Népszava|2017. szept 7. 05:05
[A+ A-]

FOTÓ: SZALMÁS PÉTER

Egyre több a gyanús jel utal arra, hogy a magyar kormánykörök is érintettek lehetnek az azerbajdzsáni vesztegetési botrányban.

Összehívja a parlament nemzetbiztonsági bizottságát jövő hétre Molnár Zsolt, a testület MSZP-s elnöke, hogy tisztázza: lehet-e az összefüggés az azeri eredetű pénzek magyarországi megjelenése és Ramil Safarov, az azeri baltás gyilkos nagy nemzetközi felháborodást keltő kiadása között. Tájékoztatást kérnek továbbá a szolgálatoktól is, hogy vizsgálták-e tisztázatlan eredetű azeri pénzek magyarországi megjelenését, felhasználását. Az atlatszo.hu napokban publikált cikkei nyomán ugyanis egyre több, különös egybeesés rajzolódik ki, ami azt sejteti, hogy az illiberális elvbarátságnál több is lehet az azeri diktatúra és a magyar kormánykörök között.

Mint azt az nemzetközi azeri korrupciós hálózatot vizsgáló OCCRP nemzetközi újságíró szervezettel együttműködő oknyomozó portál feltárta: pont a Safarov-kiadatás idején jelent meg hétmillió dollár egy budapesti, az MKB Banknál vezetett számlán, majd tűnt el, egyelőre nem tudni, hogy hova. Mint arról beszámoltunk, a budapesti számla tulajdonosa történetesen az Ilham Aliyev azeri diktátor legközelebbi bizalmasának számító azeri miniszterelnök-helyettes, Jakub Ejjubov fia. Furcsa egybeesésként pont Ejjubov volt az, aki a dollármilliók Budapestre érkezése előtt, 2012 júniusában fogadta Orbán Viktor miniszterelnököt Bakuban. Erről a látogatásról állította később Novruz Mammadov, az azeri elnöki hivatal egyik osztályvezetője, hogy egy évnyi titkos azeri-magyar tárgyalások után ott dőlt el Safarov sorsa, ott bólinthatott rá Orbán az alvó örmény katonatársát baltával lemészárló Safarov kiadására.

"Visszautasítok minden olyan sejtetést, sumák találgatást, ami kapcsolatot feltételez bűnügyek és a magyar kormány között!" - válaszolta Szijjártó Péter a 444.hu azeri kenőpénzes botrány magyar szálaival kapcsolatos kérdésére a csütörtökön. A külgazdasági és külügyminiszter azt mondta: nagyon szeretné, ha minél hamarabb kiderülne, hogy a pénz utalásakor – amikor szerinte az MKB még német tulajdonban volt – pontosan mi történt, "mert addig alaptalan rágalmakat lehet nyomni". Szijjártó leszögezte: a külügyet még nem keresték meg az üggyel kapcsolatban.

Könnyen lehet azonban, hogy ez változhat. Az atlatszo.hu által csütörtökön közzétett cégadatokból ugyanis az is kiderül, hogy az azeri politikus fiának dollármilliókkal kitömött, budapesti számlával rendelkező cége körül a gyanús, 2012-es ügylet előtt és után is hemzsegtek a különféle magyar ügyintéző személyek, vállalkozások, amelyek később a magyar politikai-gazdasági elit különféle más offshore ügyleteiben is felbukkantak. De a sűrű személyi és céghálóból szálak vezettek az orosz és a magyar szervezett bűnözés egyes szereplőihez is. Sőt, az azeri hatalomhoz kötődő befektetők különféle cégeken keresztül több magyar vagyonkezelő, illetve termelő vállalkozásban ma is jelen vannak.

Ráadásul a budapesti számlára hétmillió dollárt küldő Metastar Invest LLP sem akármilyen szereplő. A céget abban az időszakban az azeri diktátor éppen arra használta, hogy rajta keresztül európai politikusokat fizessen le. A milánói ügyészség vádja szerint legalábbis a Metastaron keresztül vette meg – szintén 2012 körül – az azeri elnöki család 3 millió euró kenőpénzért Luca Volonte olasz politikust, az Európai Néppárt volt Európa tanácsi (ET) alelnökét is, aki cserébe kilobbizta, hogy az ET ne kritizálja Azerbajdzsán sorozatos emberi jogsértéseit, szabad kezet adva ezzel Aliyevnek odahaza a civilekkel való leszámolásra. Ezzel egy időben - mint megírtuk - Volonte ugyanolyan elánnal védte Orbán Viktor elhíresült illiberálisozó tusnádfürdői beszédét, mint Azerbajdzsán becsületét. 2013-ban a vesztegetéssel gyanúsított olasz politikusnak komoly szerepe volt abban is, hogy az ET végül nem indított monitoring eljárást a demokratikus intézményrendszert leépítő Magyarországgal szemben.

Batka Zoltán

Lájkoljon minket a Facebook-on is!