Előző
Következő
új cikk

Belföld

Kósa elismerte: lemond

nepszava.hu|2017. szept 7. 15:13
[A+ A-]

Kósa Lajos a Fidesz Álljunk ki Magyarországért! rendezvénysorozatának záróeseményén FOTÓ: Molnár Ádám

A Fidesz őszi kihelyezett frakcióülésén leváltják tisztségéről Kósa Lajost, a képviselőcsoport jelenlegi vezetőjét - tudta meg a 24.hu. A hvg.hu megszólaltatta a fideszes politikust, aki először viccelődve terelt, majd elismerte: valóban lemond  a képviselőcsoport éléről, és tárca nélküli miniszterré lép elő.

A szeptember 13. és 15. közötti velencei zárt ülésen várhatóan Gulyás Gergelyt választják meg a frakció új vezetőjének. Kósa Lajos éppen két éve, 2015 szeptemberében kapta meg a megbízatást, miután Rogán Antal a kormány tagja lett. Gulyás neve (Németh Szilárdé mellett) már akkor is előkerült a poszttal kapcsolatban, de végül Kósa lett az egyedüli jelölt.

A 24.hu kérdésére Gulyás Gergely – cáfolatként aligha értelmezhető módon – annyit mondott: ilyen típusú személyi kérdésekben Orbán Viktor miniszterelnök dönt, és most Kósa Lajosnak hívják a frakcióvezetőt. 

A hvg.hu megkereste Kósa Lajost, aki először azzal viccelt a telefonban, hogy tengeri halászati miniszteri ambíciói vannak, később azonban visszahívta a portált, és megerősítette, hogy a kormánypártok jövő heti frakcióülésén valóban lemond a képviselőcsoport vezetéséről. A frakcióvezetőt Orbán Viktor a Modern Városok Program megvalósításának felügyeletére kérte fel, de nem kormánybiztosként, hanem tárca nélküli miniszterként látja majd el a tisztséget. Hozzátette, ha rajta múlik, még 100 évig maradt volna frakcióvezető, mert testhezállónak tartotta a pozíciót, de a rábízott feladatot szerinte elvégezte, az új elől pedig nem ugrik el. A tárca nélkül miniszteri posztot mindenképp előrelépésnek tartja, a kormánybiztosság viszont szerinte nem lett volna az.

Kósa Lajos később szintén közölte, hogy a Modern városok program végrehajtását felügyelő és irányító tárca nélküli miniszter lesz, várhatóan október 1-jétől. Szerinte a képviselőcsoport-vezetői tisztségre "Gulyás Gergely neve nem alap nélkül merült fel". A politikus jelezte továbbá: azt javasolja, hogy az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának élén frakciótársa, Németh Szilárd kövesse őt.

Arról, hogy Orbán Viktor fontolóra vette Kósa lecserélését, már korábban is lehetett hallani. Az atv.hu a nyáron írt arról, hogy a miniszterelnök a 2018-as választás közeledtével inkább a Modern Városok projekt kormánybiztosi posztját látná megfelelőnek a korábbi debreceni polgármester számára.

A Kormányinfón Lázár János kancelláriaminiszter sem cáfolta egyértelműen a cserét, de nem adott érdemi információt az erre vonatkozó újságírói kérdésre. Azt mondta: „Kósa Lajos kiváló frakcióvezető, ahogy kiváló polgármester is volt. Ha Orbán Viktor a választás előtt, vagy a választás után arra kéri Kósa Lajost, hogy legyen a kormány tagja, azt én jó döntésnek tartanám. Nagy tisztelője vagyok Kósának.”

Lájkoljon minket a Facebook-on is!