Előző
Következő
új cikk

Külföld

300 km/órás széllel pusztít az Irma - Tíz felett a halottak száma (Videók)

Népszava|2017. szept 7. 17:11, frissítve: 2017. szept 7. 17:50
[A+ A-]

Újabb, minden eddiginél erősebb szélvihar tombol a Karibi térségben. Irma a hét végén éri el Dél-Floridát.

A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

FOTÓK: Lionel CHAMOISEAU / AFP

Az Atlanti-óceánon valaha észlelt egyik legerősebb hurrikán csapott le a szerdán a karibi térségre. Az ötös erősségű, Irma névre keresztelt vihar továbbhalad nyugat felé, a szigetvilág mentén. Dél-Floridát a hétvégén érheti el, Rick Scott, Florida állam kormányzója szükségállapotot rendelt el, és kötelező evakuációt, amit Donald Trump amerikai elnök is jóváhagyott.

Útvonalától függően – tudósok 52 lehetségest prognosztizáltak -, a majd háromszáz kilométeres sebességű szél és a vele járó esőzések pusztításai is a legnagyobbak között lehetnek, amiket vihar valaha végzett. Irma eddig káoszt, romokat, törmeléket és árvizeket hagyott maga után Barbudától Puerto Ricóig: az 1700 lakosú Barbuda épületeinek 90 százalékát rombolta le.

A francia belügyminiszter, Gerard Collomb közölte: a francia karibi területen kilenc ember vesztette életét, a többi területről három másik halálesetet jelentettek, de az áldozatok száma még emelkedhet. A francia elnök, Emmanuel Macron szerda este azt mondta, egyelőre túl korai a St. Martin és St. Barthélemy szigeteket ért károkat felbecsülni, azóta kiderült, az épületek 95 százaléka semmisült meg. A helyreállítás irányítására a francia tengerentúli területek minisztere, Annick Girardin Guadeloupe szigetére utazott.

A Brit Virgin-szigetekről egy taxisofőr küldött képeket és jelentéseket telefonján: szomszédságában a legtöbb ház acél tetőzetét elsodorta, a fákat letarolta a vihar. Az Amerikához tartozó Virgin-szigetek lakóinak volt már tapasztalatuk hurrikánokról, de ilyet még nem láttak: földrengésszerűnek, katasztrofálisnak jellemezték, amit átéltek. Puerto Ricót csütörtök hajnalban elkerülte a hurrikán centruma, de így is egymillió ember maradt áram nélkül, ötvenezer víz nélkül, a károk teljes mértéke még nem ismert.

A Dominikai Köztársaságban és Haitin csütörtökön azt várták, a vihar közel fog elszáguldani mellettük, de mivel nem fekszenek közvetlenül a pusztítás útvonalán, a károk mérsékeltebbek lesznek. A Turks- és a Caicos-szigetek alacsony fekvésük miatt vannak veszélyben: a hat méter magas hullámok fenyegetik őket. A tisztségviselők figyelmezették az embereket, hogy vonuljanak biztonságos, magasabban fekvő helyekre. Kubában tropikus viharra készültek, oda csütörtök estére várták a vihart, a Bahamák alacsonyabb szigetein szintén a hullámok lehetnek veszélyesek.

Közben újabb viharok is elindultak útjukra, José egyes erősségű hurrikánná is nőhet, tehát gyengébb lesz, mint Irma. A Mexikói-öbölben a Katia nevű vihar szintén elérte a hurrikán státuszt, a mexikói Veracruz államban figyelmeztetést adtak ki. Mire az Irma eléri az Dél-Florida partjait, négyes erősségűre csökken, mint amilyen Harvey volt. Amióta feljegyzések vannak, még nem történt meg, hogy ugyanabban az évszakban két ilyen nagy erősségű hurrikán csapjon le az Egyesült Államokra. Az, hogy sok hurrikán keletkezik az Atlanti-óceán viszonylag kis területén, nem ritka, ami szokatlan, az az erejük.

Varga Péter

Lájkoljon minket a Facebook-on is!