Előző
Következő
új cikk

Külföld

Büntetőjogi eljárás a katalán képviselők ellen

Népszava|2017. szept 8. 05:38
[A+ A-]

Fotó: AFP

Büntetőjogi eljárást kezdeményez a spanyol főállamügyész a függetlenségi referendumról szóló törvényt megszavazó katalán parlamenti képviselők ellen. José Manuel Maza főügyész csütörtökön ezt maga jelentette be sajtótájékoztatón. A katalán regionális parlament szerdán szavazta meg, hogy október 1-én függetlenségi referendumot tartanak annak ellenére, hogy a spanyol alkotmánybíróság több rendben is alkotmányellenesnek mondta ki azt.

A katalán parlamentben többségben vannak a szeparatista pártok, a felmérések szerint az autonóm régió lakosságának többsége is a Spanyolországból való kiválást támogatja. A szeparatista pártok jelezték, amennyiben a referendumon győznek az elszakadás hívei, két napon belül kikiáltják a független Katalóniát.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök madridi sajtótájékoztatóján bejelentette, kormánya alkotmánybírósághoz fordul a katalán függetlenségi referendum kiírása, illetve az annak megrendezését szabályozó törvény miatt és hangsúlyozta, hogy a katalán referendumot nem fogják megrendezni.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!