Előző
Következő
új cikk

Belföld

Alibibizottság a milliárdok nyomában

Népszava|2017. szept 8. 05:07
[A+ A-]

Rendkívül tényfeltáró bizottságot hozott létre Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere, s ennek az öttagú testületnek lesz a dolga, hogy megvizsgálja: miért adósodott el az elmúlt két-három évben a baranyai megyeszékhely önkormányzata. Ezt Páva jelentette be csütörtökön a pécsi közgyűlésen. A polgármester Hoppál Pétert, Pécs kormánypárti parlamenti képviselőjét bízta meg a grémium vezetésével.

Pécs fideszes irányítói – mint arról már írtunk –, sokáig titkolták az adósságot, majd Páva három hónapja bevallotta, hogy van a városnak 5 milliárdos a mínusza, amit Csizi Péter, fideszes parlamenti képviselő, a napokban 7,5 milliárdra módosított. Csizi – köznevetséget okozva – kijelentette, hogy minderről a Pécset 2009 előtt vezető szocialisták tehetnek.

A tegnapi közgyűlésen Gulyás Emil szocialista képviselő alibi-bizottságnak nevezte a Páva által felállított csapatot, és – amint az előre bejelentette – indítványozta, hogy oszlassák fel a közgyűlést, mivel csak egy új testület képes kezelni az adósságot, és új fejlődési utat találni Pécsnek. Gulyás szerint Pécs fő gondja, hogy nem jön ide befektető. – De ki a fene is jönne egy olyan városba, ahol nincs biztonságban vállalkozói vagyona? – utalt arra, hogy a fideszes irányítású önkormányzat háromszor is einstandolni próbálta a város cégeit üzleti partnereitől. A szocialisták javaslatának napirendre vételét a közgyűlés fideszes többsége leszavazta, így annak megtárgyalása szóba sem kerülhetett.

Az ülés szünetében Gulyás sajtótájékoztatót tartott, s azon, újságírói kérdésre, hogy a feloszlatás után egy, esetleges ellenzéki városvezetés miképp tudna javítani a város helyzetén azt felelte: folyamatosan szembesítené a kormányt azzal, hogy súlyos pénzeket von el az önkormányzatoktól, így a kormány kénytelen lenne Pécset hozzájuttatni a neki járó forrásokhoz. A város mostani vezetői nem Pécs érdekeit képviselik, hanem a kormányét, ezért nem képesek kikövetelni a Fidesszel szemben azt, ami Pécsnek jár.

A közgyűlés a továbbiakban arról szavazott, hogy bevételei növelés érdekében emel bizonyos adónemeket. Ez főképp a multi kereskedelmi vállalkozásokat érinti. Emellett a város intézményeinek takarékossági célú összevonásáról is döntött a testület. Az ellenzék szerint mindez nem elég a város gondjainak megoldásához, hisz legfeljebb 100-150 milliót hoz. Mellesleg az ellenzék az önkormányzat teljes tartozását továbbra is lényegesen nagyobb összegre, mintegy 15-24 milliárdra teszi.

Ungár Tamás írása a Népszavának

Lájkoljon minket a Facebook-on is!