Előző
Következő
új cikk

Külföld

Macron szembement az európai fősodorral

Népszava|2017. szept 8. 05:40
[A+ A-]

Fotó: AFP/Louisa Gouiamaki

Szeretné elkerülni a szakítást az Európai Unió és Törökország között, annak ellenére, hogy Recep Tayyip Erdogan államfő rezsimje vészesen eltávolodott az uniós értékektől, jelentette ki tegnap a Kathimerini című görög napilapnak a görögországi hivatalos látogatáson tartózkodó Emmanuel Macron. A francia elnök szerint el kell kerülni a szakítást az Európai Unió és Törökország között, ápolni kell a kapcsolatokat Ankarával mindenek ellenére, mert Törökország számos olyan válság – menekültválság és terrorizmus - megoldásában nélkülözhetetlen partner, amellyel közösen kell szembenéznünk. Hozzátette azonban, hogy az az aggasztó fejlemény, hogy Ankara eltávolodott az Európai Uniótól, nem maradhat következmények nélkül. Macron elmondta, rendszeres kapcsolatban áll Recep Tayyip Erdogan török államfővel.

A francia elnök álláspontja nagymértékben megegyezik Angela Merkel korábban tanúsított álláspontjával, ám a német kancellár múlt hét végén bejelentette, hogy megvitatná uniós partnereivel a török csatlakozási folyamat felfüggesztését. A felfüggesztést leginkább az osztrák kormány szorgalmazza, de ugyanezt javasolta az Európai Parlament is a tavalyi puccskísérlet óta zajló folyamatos törökországi jogtiprás, tisztogatás miatt.

Törökország párizsi nagykövete tegnap azt nyilatkozta, az EU becsapta országát, a török csatlakozás már nem török, hanem európai kérdés.

Macront nem fogadta egyértelmű lelkesedés Athénban. Érkezése előtti éjszaka, a fokozott hatósági jelenlét ellenére anarchista fiatalok festékkel dobálták meg az athéni Francia Intézet bejáratát.

A kétnapos látogatásra érkező francia államfő tartózkodási idejére a görög hatóságok betiltották a tüntetéseket a főváros központi részén. Macron tegnap esti, az Acropolisznál tartott beszédét több mint kétezer rendőr biztosította.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!