Előző
Következő
új cikk

Tudomány

Gyógyítás mikrobaalapú gyógyszerekkel

Népszava|2017. szept 8. 05:19
[A+ A-]

Fotó: Shutterstock

A bélflórában van egy olyan baktériumfajta, amellyel kezelni lehet a sclerosis multiplexet. Az eddigi kísérletek biztatóak.

Az iowai egyetem és a Mayo Clinic kutatói kísérleteik során olyan, újfajta mikrobagyógyszerek eredményes felhasználásával értek el eredményt, amellyel olyan betegségek ellen is fel lehet venni a versenyt, mint a Parkinson-kór, a sclerosis multiplex, vagy az autizmus. Az erről szóló cikket a Cell Reports közölte. A milánói San Raffaele intézet kutatói ugyanakkor a Science Advancesben tettek közzé a témában egy tanulmányt.

Mind több kutatás folyik és egyre több bizonyíték van arra, hogy a bélflóra baktériumai nemcsak az egészséges emésztés szempontjából nélkülözhetetlenek, hanem fontosak az egész szervezet számára is. „Az orvostudomány új szakaszába lépünk, amikor mikrobákat fogunk felhasználni betegségek gyógyítására. A mikrobióta (a szervezet egy meghatározott helyén lévő baktériumok összessége) tanulmányozása fontos és sokat ígérő része a kutatásoknak és a jövőben kimutathatjuk, hogy milyen kockázata van egy-egy betegség kifejlődésének” – jelentette ki az amerikai tanulmány szerzője, Joseph Murray.

Az amerikai kutatók által felfedezett baktérium neve Prevotella histicola, amelyet egészséges emberek bélrendszeréből különítettek el és olyan egereknek adták be, amelyeknél kísérleti allergiás agyvelőgyulladást idéztek elő. Ez a betegség hasonló a sclerosis multiplexhez. A terápia javította az egerek idegi állapotát és csökkentette szervezetükben két olyan protein koncentrációját, amelyek gyulladást okoznak, viszont növelte az immunsejtek, a limfociták (a fehérvérsejtek egy csoportja) koncentrációját, amelyek akadályozzák a betegség további fejlődését.

„Ez a kutatás kimutatta, hogy a baktérium alkalmazása véd a betegség ellen, de azt még nem tudjuk biztonsággal megmondani, hogy a hiánya okozza-e a betegséget, mert a maga részéről a Prevotella más baktériumokra is hat, és lehet, hogy egy másik baktérium a felelős, amelynek jelenlétét valamilyen módon ellensúlyozza a Prevotella. De ez utóbbi jelenléte mégis fontos, mert egyedül is módosító hatása van immunrendszerünk gyulladásos folyamataira” – magyarázta a Corriere della Serának Giancarlo Comi professzor, a San Raffaele intézet neurológus professzora. A szakemberek szerint eljött az ideje, hogy e baktérium hatását teszteljék sclerosis multiplexben szenvedő embereken is.

A betegek bélflórájának elemzésekor két anomáliát tapasztaltak: a Prevotella csökkent számát és kétféle streptococcus (fertőző baktériumok) megnövekedett jelenlétét. „Az már ismert volt, hogy a sclerosisban szenvedő betegek bélflórájában kevés a Prevotella, de ez a kutatás azt is világossá tette, hogy ezzel szorosan összefügg a sejtek gyulladása. Ezek támadják meg az idegrendszert és okozzák a betegséget” – mondta Comi professzor.

A betegséget, amely egyre jobban terjed, főleg a nők között, számos genetikai tényező is kiválthatja. Ehhez járulnak hozzá bizonyos környezeti körülmények is, amelyek két területet érintenek: a bélrendszert és a tüdőt, a helytelen táplálkozáson és a dohányzáson keresztül, de csak annál, aki genetikailag hajlamos erre a betegségre.

Makrogyógyszerek
A gyógyszeres terápia tökéletesedésével, a készítményekkel szembeni fokozódó követelményeknek, a hagyományosnak tekinthető, makrogyógyszerek (tabletták, drazsék) nem tudnak minden szempontból megfelelni. Ezek a hatóanyag teljes mennyiségét egy egységben tartalmazzák.
A mikrogyógyszerek méretükben, szerkezetükben, gyártási technológiájukban, és a hatóanyag-leadás módjában is különböznek a makrorendszerektől. A szükséges hatóanyag mennyiséget több egyedileg szabályozott hatóanyag-leadó egységben (minitabletták, mikropelletek, mikrokapszulák) tartalmazzák.

Göbölyös N. László írása a Népszavának

Lájkoljon minket a Facebook-on is!