Előző
Következő
új cikk

Belföld

Felcsúti kisvasút - Nem politikai a vizsgálat

Népszava|2017. szept 7. 19:44
[A+ A-]

FOTÓ: Molnár Ádám

"Bizottságunk azt vizsgálja, hogy a tagállamok megfelelően költik-e el az EU-tól érkező pénzügyi támogatásokat. Nem a helyszínen értékeljük a projekteket; a munkánk azután kezdődik, hogy a valóságban is tapasztalatokat szereztünk. Szeretném biztosítani a magyar kormányt arról, hogy sem a látogatás időpontjának a meghatározásakor, sem a projektek kiválasztásakor nem vezetett bennünket elfogultság. A Költségvetési Ellenőrző Bizottság látogatását, ahogy mindig, úgy ezúttal sem fogják befolyásolni politikai megfontolások” – nyilatkozta a Népszavának Ingeborg Grassle, az Európai Parlament (EP) említett bizottságának német néppárti elnöke.

A szakbizottság szeptember 18-20. között héttagú tényfeltáró küldöttséget meneszt Magyarországra, amelynek tagjai ellátogatnak többek között a 4-es metró beruházás helyszínére, a felcsúti kisvasúthoz és megtekintik a Budapest Szíve program projektjeit. A magyar kormány nem örül sem a vizit időpontjának, sem egyes kiválasztott projekteknek, ahogyan az Deutsch Tamás EP-képviselő szeptember 4-iki parlamenti felszólalásából, illetve Lázár János kancelláriaminiszter odaküldött, vádaskodó leveléből kiderült.

Ingeborg Grassle – akit Tallinnban értünk utol – nem válaszolt arra a kérdésünkre: előfordult-e már vele, hogy egy tagállam kormánya kifogásokat támasztott a tervezett tényfeltáró útjukkal kapcsolatban. Nevük mellőzését kérő forrásaink szerint ugyanis a bizottsági elnök annyira "felhúzta magát" Lázár levelén, hogy a szokásoktól eltérően nyilvános vitát kezdeményezett róla. Több beszélgetőpartnerünk is megerősítette, hogy Grassle minden helyzetben "szigorúan elfogalatlanul" jár el, ezért vette a szívére a Miniszterelnökséget vezető miniszter vádaskodó levelét. (Lázár még a csütörtöki kormányinfón is azt mondta, „taszítja” a gondolat, hogy az uniós tisztviselők ellenőrizzék a felcsúti kisvasutat.)

Az elnök lapunknak leszögezte: a testület évente három tényfeltáró küldöttséget meneszt a tagállamokba, a magyarországi vizitről egy éve döntöttek, valamennyi politikai csoport támogatásával. "Két frakció, az Európai Néppárt és a Zöldek tettek javaslatokat konkrét beruházások felkeresésére, a többiről a szakbizottság titkársága döntött. (Úgy tudjuk, ez utóbbiak közé tartozik a felcsúti kisvasút – a szerk.) A látogatás helyszíneit ugyancsak jóváhagyták a politikai csoportok” – tette hozzá.

A tényfeltáró küldöttséget maga Grassle vezeti, rajta kívül egy osztrák néppárti, egy bolgár liberális és egy olasz euroszkeptikus képviselő alkotja. Kíséretükben lesz ugyanakkor három magyar EP-képviselő: a fideszes Deutsch Tamás, a DK-s Niedermüller Péter és a Párbeszéd színeiben Jávor Benedek.

Halmai Katalin (Brüsszel)

Lájkoljon minket a Facebook-on is!