Előző
Következő
új cikk

Belföld

Fideszes fabula a zavargásokról

Népszava|2017. szept 8. 05:03
[A+ A-]

A riogatás ezután vélhetően bármilyen utcai tiltakozó akcióra vonatkoztatható lesz majd a Fidesz-kommunikációban. FOTÓ: Molnár Ádám

Véletlenül vagy szándékosan, de alaposan mellényúlt Rogán Antal, aki a Fidesz által belengetett utcai zavargások állítólagos előkészületeiről beszélt.

Az erőszakmentesség elkötelezett hívét vádolta meg Rogán Antal propagandaminiszter az ATV-ben azzal, hogy erőszakos akciókat szervez. A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője szerint azok a külföldiek, akik Magyarországra érkeznek előadásokat tartani polgári engedetlenségről, Szerbiában és Macedóniában utcai zavargásokba torkolló akciókban vettek részt, könyvet írtak ilyen típusú akciókról.

Rogán ezzel jól beazonosíthatóan Szrgya Popovicsra utalt, aki a Gulyás Márton-féle Közös Ország Mozgalom meghívására, a magyarul megjelent könyve, az Útmutató a forradalomhoz bemutatóján vett részt. Popovics a szerb Otpor! (Ellenállás!) diákmozgalom egyik alapítója. Alapelve, hogy az „erőszakmentességet a mozgalom ideológiájává kell tenni”. A könyv borítóján közölt szöveg is hangsúlyozza, hogy erőszakmentes eszközökkel kell közösségeket mozgósítani.

Az elvi elkötelezettségen túl Popovics gyakorlati érveket is felhoz az erőszakmentesség mellett. Könyvében amerikai kutatók adatait idézi: az 1900 és 2006 között vizsgált 323 konfliktus esetében az erőszakmentes ellenállási kampányok kétszer gyakrabban értek el teljes vagy részleges sikert, mint az erőszakot alkalmazók. Azokban az országokban, amelyekben erőszakmentes volt az ellenállás, a konfliktus befejezése után öt évvel több mint 40 százalékos valószínűséggel alakult ki demokrácia. Erőszakos fellépés esetén az adott országnak csak nem egészen 5 százalék esélye volt rá, hogy ugyanennyi idő elteltével működő demokráciája legyen.

Rogán nyilatkozata kapcsán a 444.hu megjegyezte, hogy az első Fidesz-kormány idején a magyar kabinet segítségével, Magyarországon szervezte az ellenállást Milosevics ellenzéke – konkrétan Popovics mozgalma, az Otpor! is. A portál felidézte, hogy két évvel ezelőtt még a fideszes Németh Zsolt is meleg szavakkal emlékezett vissza arra az időre, amikor segítettek az Otpor!-nak rendszert dönteni.

Semmi alapja sincs
"Minden egyes hónapban megkérdezzük az illetékes szolgálatokat, s minden alkalommal megkapjuk a választ is: nincs semmiféle információ arról, hogy bárminemű külföldi hatást, próbálkozást érzékeltek volna, amely a társadalmi rend megbontására irányulna" – mondta a Népszava kérdésére Molnár Zsolt egy háttérbeszélgetésen. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke szerint az illetékes állami szervek kategorikusan cáfoltak minden ilyen teóriát, így többször is bebizonyosodott már: csupán kormányzati kommunikációs technikáról, figyelemelterelési kísérletről van szó, nem másról. Ha ugyanis az illetékes szervek nem adják át az idevágó információkat, akkor az nemcsak politikai, de jogi felelősséggel is jár – figyelmeztetett a politikus, Hozzátette: a kormányoldalnak nem a riogatásra, hanem a közrend garantálására kellene koncentrálnia, méghozzá úgy, hogy alkotmányos – így a gyülekezéshez és a véleménynyilvánításhoz fűződő – jogokat ne csorbítson. "Minden más esetben tudatos provokációról beszélhetünk, ami szintén nem példa nélküli a Fidesz történetében" – tette hozzá.

Cz. G.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!