Előző
Következő
új cikk

Belföld

Pénteki Orbán - Pávatánc már itthon is?

nepszava.hu|2017. szept 8. 08:20, frissítve: 2017. szept 8. 09:55
[A+ A-]

MTI Fotó: Illyés Tibor

Hogy az első felütés kontrasztja még élesebb legyen, idézzük fel, mit mondott az ország ifjú, ám sokat tapasztalt, flott-beszédű külügyminisztere rögvest az Európai Bíróság kvóta-ítélete után: A döntés felháborító és felelőtlen, az igazi csata csak most kezdődik el, a döntés veszélyezteti egész Európa jövőjét, biztonságát, politikai döntés született, a politika megerőszakolta az európai jogot. Mindezek után pár napra rá a "főnök" beül az állami rádió mikrofonja mögé, és szól az ő népéhez. Van is meglepetés, ám nem sokáig, hamar "helyreáll a világ rendje". Jöhetnek az elemzők. 

A bírósági ítéletet tudomásul kell venni.

Igen, ezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök reggel a Kossuth rádióban. És, hogy még nyomatékosabb legyen, azt is hozzátette: Betű szerint egyetértek Robert Fico szlovák miniszterelnök álláspontjával.

 A szlovák kormányfő már az ítélet utáni azonnali reakció során a magyarországi tirádáknál jóval békülékenyebb hangot ütött meg,  közölte: elfogadják a bíróság döntését. Igaz, azt is hozzátette, hogy mindez nem jelenti azt, hogy változtatnának bevándorláspolitikájukon.  Orbán Viktor most ezt is szó szerint idézte, mint a saját véleményét is. 

Bármilyen ügyben születik bírósági ítélet, ugyanazt az elvi álláspontot kell követnünk. Magyarország az Unió tagja, az Unió belső ügyeit a szerződések rendezik. És ez azt jelenti, hogy a bíróság döntéseit is tiszteletben kell tartanunk - szögezte le a miniszterelnök.

És még mielőtt a Fidesz-hívek úgy érezték volna magukat, mint a megcsalt asszony, amikor a férj még haza is viszi új szeretőjét, a kormányfő igazított kicsit a gyanúsan liberális, vagy legalábbis Brüsszel-simogató állásponton, és közölte: Az Európai Bíróság szerdai döntése a Soros-terv végrehajtása előtt nyitotta ki az ajtót.

Kő a szívről. 

Az említett, a Fidesz-, illetve Orbán stíluson edződött hívek vélhetőleg azt is megnyugvással fogadták, (na, minden rendben)  amikor a miniszterelnök Martin Schulzról beszélt, és azt mondta: hogy nem esik le a szakáll a képéről, amikor tőlünk kér pénzt.

Soha nem fogok hozzájárulni, hogy Magyarországot "bevándorlóországgá" változtassák - tért vissza végleg magához Orbán Viktor, és ettől kezdve - minden tiszteletlenség nélkül - a szokásos unalomba fulladt a beszéd. 

- a volt gyarmattartó uniós országok mára "bevándorlóországokká" váltak, és most ránk akarják erőltetni akaratukat. Arra kaptam felhatalmazást a magyar választóktól, hogy a magyar kultúrát, identitást őrizzem 

 - az igazi csata csak most kezdődik ( Szijjártó megnyugszik - a szerk.)  politikai harcra van szükség

- meg kell akadályozni, hogy egy állandó mechanizmussal váltsák föl a mostani ideiglenes elosztási mechanizmust 

És végül a "páva szép fele" fordítva az Európai Unióban töretlenül hívők felé: 

-  a magyarok népszavazáson döntöttek - helyesen - az EU-ba belépésről, ezért onnan egyetlen kormány sem léptetheti ki az országot.

Lásd még: Két forgatókönyv is van a kvótaügyben

Lájkoljon minket a Facebook-on is!