Előző
Következő
új cikk

Külföld

Dühöngő természet - Most Mexikóban rettegnek földrengés miatt

nepszava.hu|2017. szept 8. 09:33
[A+ A-]

Fotó: Manuel Velasquez / Anadolu /AFP

Ahogy megírtuk, csütörtökön már tíz felett járt az Irma hurrikán halálos áldozatainak száma. A képek, videók tanúsága szerint a természeti jelenség elképesztő, a térségben eddig nem tapasztal erővel csapott le, iszonyú pusztítást hagyva maga után. Most pedig Mexikóban rengett a föld, és ott sincs kímélet. 

Richter-skála szerinti 8,1-es erősségű földrengés rázta meg Mexikó déli részét. A mexikói kormány közlése szerint legkevesebb négyen vesztették életüket, ketten Chiapas államban, ketten Tabasco államban. Guatemalában egy ember halt meg - tudósít az Euronews.

Az Amerikai Földtani Szolgálat (USGS) adatai szerint a földmozgás epicentruma a guatemalai határhoz közeli Pijijiapan városától 87 kilométerre délre volt, csaknem 70 kilométeres mélységben a Csendes-óceánban. 

A földrengés helyi idő szerint éjfél előtt pár perccel (közép-európai idő szerint péntek reggel 6:49-kor) volt, és a Pijijiapantól ezer kilométerre lévő fővárosban, Mexikóvárosban is lehetett érezni, ahol áramkimaradások voltak, és többen az utcákra futottak. Több utórengés is bekövetkezett: az első földmozgás után alig negyed órával újabb rengés volt a térségben. A Richter-skála szerint 5,7-es utórengés Paredon városától 29 kilométerre délre volt, szintén az óceánban. 

Mexikóban, Guatemalában, Salvadorban, Costa Ricában, Nicaraguában, Panamában és Hondurasban cunami-figyelmeztetést adtak ki.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!