Előző
Következő
új cikk

Belföld

Kevesebb iskolai hiányzás - Fenyegetéssel, retorzióval

Népszava|2017. szept 8. 11:42
[A+ A-]

Illusztráció/Shutterstock

Az elmúlt években mintegy negyedére csökkent az ötven órát meghaladó igazolatlan hiányzások száma: míg a 2009/2010-es tanévben 13 046 esetben hiányoztak igazolatlanul több mint ötven órát a diákok, addig a 2016/2017-es tanévben 3217 esetben - derült ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkárának Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) kérdésére adott válaszából. 

Rétvári Bence szerint ez egyértelműen annak az intézkedésnek a sikere, amellyel az iskolalátogatáshoz kötötték a családi pótlék folyósítását. Ugyanakkor hozzátette: "az iskolalátogatás betartásának ezt az eszközét" a gyerekek kevesebb, mint 0,2 százalékánál kellett érvényesíteni.

A szabályozás 2012. szeptember elsejétől hatályos, azóta is sok kritika éri. Bangóné szerint az intézkedés kifejezetten a leghátrányosabb helyzetű családokat sújtja, több tízezer forinttal rövidítette meg az érintetteket. A kormány viszont úgy látja, az adatok is jól mutatják, a szabályozás a gyerekek egyenlő esélyeinek megteremtéséhez, a korai iskolaelhagyás megakadályozásához, a hátrányos helyzetű gyerekek hatékony felzárkóztatásához járul hozzá. Az Eurostat 2016-ra vonatkozó adatai ellenben arra világítottak rá, hogy a korai iskolaelhagyók aránya nem csökkent, hanem nőtt az elmúlt években Magyarországon, a 2010-es 10,8 százalékról 12,5 százalékra.

A kormány adataira Herczog Mária gyermekvédelmi szakértő szerint sem lehet egyértelmű sikerként tekinteni. A Gyerek, Család, Ifjúság Egyesület elnöke (és az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának korábbi tagja) lapunknak elmondta, a hiányzók számának csökkenésére vonatkozó adat szakmailag csak a részletek ismeretében lenne értelmezhető.

- Az a tény, hogy jelentősen csökkent az ötven órát meghaladó hiányzás, azt jelenti elsősorban, hogy az érintett tanulók fizikailag bent tartózkodnak az iskolában, de ettől még nem feltétlenül tanulnak vagy fejlődnek. Meg kellene nézni, hol voltak a hiányzások, mely területeken, iskolatípusokban és életkorban. A tankötelezettségi korhatár 16 évre csökkentése is hozzájárul a statisztika látszólagos javulásához - vélekedett a szakember.

Herczog szerint ráadásul aki ötven óránál többet hiányzik, sok okból teheti (például nincs megfelelő közlekedés, nincs cipője, kabátja, megalázzák, kicsúfolják az iskolában, le van maradva és nincs segítsége), nem lehet mindenkit megbélyegezni azzal, hogy "iskolakerülő". - Persze sok iskolakerülés van, de ezeknek az okait kellene megérteni és kezelni, mert a családi pótlék elvonása nem megoldás, legfeljebb fenyegetettség - mondta.

Juhász Dániel

Lájkoljon minket a Facebook-on is!