Előző
Következő
új cikk

Belföld

Mozgalmi fricskát kapott a Fidesz a Kossuth téren

Népszava|2017. szept 9. 05:04
[A+ A-]

FORRÁS: KÖZÖS ORSZÁG MOZGALOM

Gazdag lennék, ha minden alkalommal kaptam volna egy dollárt, amikor azzal gyanúsítottak, hogy erőszakos lázadást akarok szítani – vágott vissza a szerb demokrata Szrgya Popovics Rogán Antal kabinetminiszternek.

Szépen megtelt csütörtök este a Parlamenttel szemben felállított Agóra alkalmi rendezvényszínpad előtt, az Alkotmány utca eleje. Popovics a Közös Ország Mozgalom vendégeként népszerűsítette az Útmutató a forradalomhoz című, magyarul is megjelent könyvét.

A hírverésből a maga módján Rogán is kivette a részét. A miniszter az ATV-ben nevének említése nélkül, de jól beazonosíthatóan megvádolta Popovicsot, hogy utcai zavargások, erőszakos akciók előkészítésére készül Magyarországon.

A valóság ennek az ellenkezője. Az Útmutató a forradalomhoz arról szól – Rogánnak a jelek szerint még nem volt érkezése belelapozni –, hogy milyen módon lehet erőszakmentesen fellépni a diktatórikus vagy a demokráciát súlyosan csorbító rendszerek ellen.

Popovics egyik alapítója volt a Milosevics-rezsim megbuktatására alakult Otpor! (Ellenállás!) diákmozgalomnak. Az erőszakmentesség számára elvi kérdés, egyúttal sikeres politikai stratégia. Bár az erőszakmentes mozgalmak sem minden esetben vezetnek eredményre (a lehetséges buktatókat részletesen taglalja a könyv), adatokkal igazolható, hogy jóval nagyobb arányban érik el céljukat, mint az erőszakos eszközöket alkalmazó szerveződések.

Az önmagát a „hétköznapi forradalmárok” közé soroló Popovics „mozgalmi tanácsadóként” dolgozik, társaival képzéseket tart azoknak, akik szeretnék elsajátítani az erőszakmentes technikákat. Fotókkal illusztrált előadásában hosszan beszélt más országokban szerzett tapasztalatairól, de a túlnyomórészt fiatalokból álló közönséget inkább az foglalkoztatta, hogy idehaza mit lehet tenni Orbán Viktor hatalma ellen.

Popovics hangsúlyozta, hogy nem kész recepteket kínál. Ne külföldi mintákat kövessetek – mondta –, a saját ösztöneitekre és szívetekre hallgassatok. A társadalmi változás összetett és lassú folyamat, ennek eléréshez minél nagyobb tömegeket kell mozgósítani. Az ellenállás szervezőinek olyanokkal is szóba kell állniuk, akiket nem kedvelnek, akikkel más kérdésben nem értenek egyet. „Ragaszkodjatok az erőszakmentességhez!” – jelentette ki többször is.

A 444.hu felkutatta: a fideszes Németh Zsolt két éve még meleg szavakkal emlékezett vissza rá, hogy az ezredforduló táján a Fidesz-kormány segített az Otpor!-nak megdönteni Milosevics rendszerét. Rogán Antal tévés szereplésére utalva az egyik kérdező kíváncsi volt rá, mit szól Popovics a Fidesz pálfordulásához. Erre jött a cikkünk elején idézett válasz: „Gazdag lennék, ha...”

A hatalom ereje az emberek engedelmességében rejlik – állapította meg. Boldogtalan társadalmakban a nép fél a kormánytól. Boldog társadalmakban a kormány fél a néptől.

Vigyázz, hogy ne szerelmesedj bele túl könnyen az új elitbe, amelynek kiemelkedése talán éppen a mozgalmatoknak köszönhető. A korrupció és az újonnan szerzett hatalommal való visszaélés a legjobban levezényelt erőszakmentes forradalmakat is tönkreteheti – figyelmeztet a könyv. Az Alkotmány utcai fórumon az egyik hozzászólót az érdekelte, hogyan lehet elkerülni a politikusi léttel járó személyiségtorzulást. Popovics rövid ideig tagja volt a szerb parlamentnek. Annak, aki politikussá válik, egyebek mellett ezt tanácsolta: sose vedd magad túl komolyan!

Czene Gábor

Lájkoljon minket a Facebook-on is!