Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Sötét energia

Népszava|2017. szept 9. 06:05
[A+ A-]

Tizenkét éve Orbán Viktor beleordította a parlament áporodott levegőjébe: a szocik luxusprofittal tömik az energiamultikat! Mindenki nézett ki a fejéből, hogy ez most mi. Gyurcsányék meg szívták a fogukat, hogy a Fidesz megint bedobott egy gumicsontot. Mert ugyebár, ha Viktor mondja, biztos úgy is van. Aztán kiderült, a Fidesz ellenzékből kiszagolt egy az erőművek százmilliárdos tiltott állami támogatásáról szóló uniós vizsgálatot. Ez azóta persze a feledés homályába veszett: a részletek túl bonyolultak, a parlament meg kisiklatta az egészet, hisz lopni ugyebár kell. (Úgyis mint necesse est.)

Bár a Fidesz a 2010-es kampányban is haszontalicskázott, ez ma már angol hölgyek teázásaként hat Németh Szilárd 2012-ben kirobbant rezsiháborújához képest. Volt itt minden: társasházi rezsikommandók, százmilliós számlaszín-perekkel kifektetett önkormányzatok, sajtótájékoztató-sorozat oly vérlázító szolgáltatói túlkapásokról, mint például a fogyasztóknak írt levél. Az energialobbi meg - mely Gyurcsány és Bajnai izzadságszagú matekozásai ellen hangosan sírt és merkelezett - arra, hogy „levisszük a zárakat, mer' azok magasok, hogy legyen több pénz a bótba vinni”, lefagyott és kiegyezett Orbánékkal. Eszerint az állam puszira átvette a lakossági energiaellátás kereskedelmi vonalát, az ezermilliárdos hálózat pedig javarészt maradt a multiknál. A Fidesz és sajtója rögvest kihirdette, hogy „újra az államé az energiaszektor”, pedig egy frászt, a vagyont megtartották a külföldiek. Cserébe pedig Orbán szemet huny a haszontalicskázások felett. (Említtessék meg itt a politikai szándékokhoz résmentesen idomuló közműhivatal is, amely éppoly lelkesen szállította szakelemzéseit a szoci éra folyamatos áremeléseihez, mint Orbánék őrült rezsicsökkentéseihez. Most meg, a vonal újabb változtával, földbe álló nemzetközi árak mellett se találnak szakmai érvet a lakossági díjvágásra. Szégyen.)

Hallom: „nem terhelnék tovább az energiaszektort”. Ennek csúcscinizmusa már abban megmutatkozik, hogy Orbánék 2010 óta – harcok meg konzultációk ide vagy oda - azt csinálnak a rezsivel, amit akarnak. Ám miután a kiéheztetett energiaipar átadta az államnak a kereskedelmet, az extraprofit már Orbánéknál gyűlik. Ez a könyvekből kimutatott tény. Az állam az embereké helyett a saját zsebét tömi. De Orbán már nem tiltakozik, slapajai pedig „elszámolási különbözet” címen és hasonló varázsmondókákkal igyekeznek eltakarni a kormányfő zsebéből kitüremkedő pénzköteget. Most a szocialisták követelnek rezsicsökkentést, de észérveiket a Fidesz azzal söpri le, hogy a mocskos bolsi kussol. Illetve mindenki mocskos bolsi, aki a témát meg meri pendíteni.

Újabb fordulatként a Fidesz úgymond szociális gázárakért „küzd”, miközben ezek bevezetésében eddig sem akadályozta őket senki. Különösen az ősellenség Brüsszel nem, amely nyolc éve még az IMF-fel együtt a szociális gázárak megszüntetésére utasította Bajnaiékat.

Ha ön most úgy érzi, nem teljesen látja át a rezsirendszert, megnyugtatom, nem is érdemes tovább próbálkoznia. Egy zsékategóriás tragikomédia az egész.

Marnitz István