Előző
Következő
új cikk

Belföld

A Népszava a Szentlőrinci Lobbipartin - Fotók!

Népszava|2017. szept 8. 17:15
[A+ A-]

A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

FOTÓK: SZALMÁS PÉTER

Fontos a kapcsolatteremtés – ezt hangsúlyozták legtöbben a 17. Szentlőrinci Lobbiparti résztvevői közül, amikor arról kérdeztük őket, hogy miért éri meg eljönni a 6 ezer lelkes, baranyai város vásárterén tartott, jókedélyű rendezvényre. Idén 120 cég, önkormányzat, iskola, civil szervezet, hivatal és hatóság képviseltette magát a csaknem ezer főt vonzó partin, s a vendégek főzés közben és eddegélve-iddogálva beszélgettek mindennapjaikról, sikereikről, gondjaikról, terveikről.

Koltai Péter, Szentlőrinc független polgármestere megemlítette, hogy Magyarországon több település is próbált rendezni hasonló mítinget, ám eddig senki se tudta tartósan megőrizni a saját partiját. Hogy mi a titka a szentlőrinci találkozó sikerének, arra csak tippelhetünk, talán az, hogy a megye és a térség gazdaságilag leszakadóban van az országos átlagtól, ezért minden összefogás létkérdés errefelé.

A lobbiparti célja, hogy az ide eljövő cégek, intézmények, hivatalok vezetői megismerkedjenek egymással és segítsék egymást. Nincsenek legendák arról, hogy a szentlőrinci partik valamelyikén vagy egy itteni beszélgetés hatására a tárgyalófelek utóbb bombaüzletet kötöttek volna, szerény eredményekről viszont többen is szóltak. Arról, hogy egy helyközi buszjárat azt követően vette célba az egyik kicsi baranyai falut, miután a község vezetője beszélt az ide ellátogató közlekedési cég emberével a falubeliek közlekedési nehézségeiről. Vagy arról, hogy egy kisvállalkozás öt embernek munkát adó telephelyet létesített egy aprófaluban, valamelyik szentlőrinci találkozó után fél évvel. Az egyik falucska cserbenhagyásos balesetben tönkrement kisbuszának sorsán sokáig vitázott a kárt szenvedő önkormányzat a rendőrséggel és a biztosítóval, ám egy itteni eszmecsere meggyorsította a busz „reaktiválását”. Az iskolák és a civil szervezetek azért jönnek el a partira, mert itt népszerűsíthetik tevékenységüket, s munkájukhoz szolid támogatást kaphatnak a velük együtt vendégeskedő vállalkozóktól. A Szentlőrincen sátrat állító, nagyobb cégek – mint például a királyegyházi cementgyár vagy a pécsi erőmű - azért vannak jelen, mert úgy vélik, ezzel is kifejezhetik kötődésüket a megye társadalmához.

Amúgy idén a kormány-oldal meghatározó régiós politikusai kevésbé érdeklődtek a rendezvény iránt, mint a korábbi években, s ez a parti híveinek nem éppen biztató jel.

Ungár Tamás

Lájkoljon minket a Facebook-on is!