Előző
Következő
új cikk

Külföld

Két pofon Trumpnak

Népszava|2017. szept 9. 05:31
[A+ A-]

FOTÓ: AFP/RONEN TIVONY

Újabb komoly vereséget szenvedett el Donald Trump beutazási tilalmával kapcsolatban.

Egy seattle-i fellebbviteli bíróság is jóváhagyta csütörtökön azt a bírói döntést, melynek értelmében a kormány nem tilthatja ki az országból azoknak a rokonait, akik jogszerűen élnek az Egyesült Államokban. A döntés szerint a kormányzat nem indokolta meg kellőképpen ezt a lépést, ezért a bíróság részlegesen feloldotta Trump beutazási tilalmát. Ez azt jelenti, hogy a nagyszülőktől, unokáktól, unokatestvérektől (…) nem lehet tovább megtagadni a beutazást.

Donald Trump amerikai elnök nem sokkal hivatalba lépése után a nemzetbiztonságra hivatkozva rendeletben ideiglenesen megtiltotta a beutazást hét muszlim ország állampolgárainak, és a teljes menekültbefogadási programot felfüggesztette. A rendelet káoszt idézett elő az ország és a világ több repterén, ezt követően az igazságszolgáltatás felfüggesztette azt. Trump azonban később újabb rendeletet írt alá, mely szerint hat muszlim ország, Irán, Líbia, Szudán, Szomália, Szíria és Jemen állampolgárai nem utazhatnak be 90 napig az országba, kivéve, ha már rendelkeznek érvényes vízummal vagy letelepedési engedéllyel – emlékeztet az MTI. A legfelsőbb bíróság ezt úgy egészítette ki, hogy a tilalom azzal a feltétellel léphet hatályba, hogy nem lehet kitiltani az országból azokat, akik „jóhiszemű kapcsolatban” állnak az Egyesült Államokban működő szervezetekkel vagy jogszerűen ott élőkkel. A kormány viszont csak az országban élők közvetlen rokonainak vagy házastársainak engedte meg a beutazást. A bíróságok szerint viszont a kormány „ésszerűtlenül értelmezte” a családi kötelék fogalmát.

A beutazással kapcsolatos megszorítások június 29-én léptek életbe. Az említett országok azon polgáraira alkalmazhatják, akik nem tudják bizonyítani, hogy szoros kapcsolatban állnának egy, az Egyesült Államokban élő személlyel. Az igazságügyi tárca a helyi idő szerint csütörtökön született döntés után közölte: fellebbeznek, és ismét a legfelsőbb bíróság elé viszik az ügyet.

Trump azonban a beutazási tilalom mellett egy másik ügy miatt is kényes helyzetbe kerülhet. Az amerikai elnök májusi, szaúd-arábiai látogatása során vendéglátóitól mintegy félmillió dollár értékű ajándékot fogadott el, miközben a törvények 390 dollárnyi ajándék elfogadását teszik lehetővé. Mindez azért is érdekes, mert egykor épp a Clinton-klánt vádolta kapzsisággal éppen amiatt, hogy attól a szaúdi vezetéstől fogadtak el különféle tárgyakat, amely „lábbal tiporja a nők jogait”. Tény, hogy Trump elődjei is a 390 dollárnál nagyobb értékű ajándékokat fogadtak el. A törvény szerint ilyenkor a különbözetet ki kell egyenlítenie az elnöknek.

Magyarázkodik az elnök fia
A szenátus igazságügyi bizottsága előtt, zárt ajtók mögött beszélt oroszországi kapcsolatairól Donald Trump fia. Donald Trump jr. azt közölte, azért akart találkozni az orosz ügyvédnővel, Natalja Veszelnyickajával, mert érdekelte őt, milyen információi vannak Hillary Clintonról. Elsősorban a demokraták elnökjelöltjének alkalmasságáról, karakteréről és képzettségéről ígértek neki információkat a 2016 júniusában létrejött találkozón. Végül azonban, mint mondta, semmi érdemlegeset sem tudott meg. Trump fia visszautasította azt a vádat, amely szerint együttműködött volna az orosz kormánnyal a demokraták elnökjelöltjével szemben.Lájkoljon minket a Facebook-on is!