Előző
Következő
új cikk

Belföld

Putyin díszpolgársága - A Debreceni Egyetem nem enged

nepszava.hu|2017. szept 8. 16:13
[A+ A-]

Debreceni Egyetem - Google Street View

A Debreceni Egyetem vezetői a korábbi rektort látják a tanszékek tiltakozása mögött. Ez olvasható ki az intézmény honlapján megjelent közleményből, melyben Vajda Mihály lemondására és négy tanszék elhatárolódására reagálnak. 

Ebben egyértelműen leszögezik:

A Debreceni Egyetem legfőbb döntéshozó szerve, a Szenátus augusztus 18-án megszavazta a Civis Honoris Causa címet Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin orosz elnöknek. A díjazott a kitüntetés átvételétől jogosult a cím viselésére. Az átadásra akkor kerül sor, amikor sikerül olyan időpontot találni, ami megfelel a díjazottnak.

Emiatt a döntés miatt mondott le professor emeritusi címéről Vajda Mihály Széchenyi-díjas filozófus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Vele kapcsolatban az egyetem most csupán annyit közölt, hogy a lemondást tudomásul vette, illetve még azt, hogy Vajda Mihály évtizede nem tart kurzust az intézményben.

Tiltakozott a szenátusi döntés ellen több tanszék is, amelyekről ez olvasható a közleményben:

Az elmúlt egy hétben a testületi döntéssel szemben tanszéki állásfoglalásra hivatkozó egyetemi tanszékek száma 4, melyből háromban a 2013 előtti rektori vezetés tagja volt a tanszék első embere, kettőnek is a vezetője a korábbi rektor. (A Debreceni Egyetemnek 216 tanszéke van.)

És a konklúzió:

Az intézmény tiszteletben tartja a magánvéleményeket, de azt elítéli, hogy egyetemi polgárok az érvényben lévő szabályzatokban szereplő határköröket túllépve tesznek nyilatkozatot, hangulatkeltéssel és az intézményi előírásokat semmibe véve akarják lejáratni a Debreceni Egyetemet.

Lásd még: Újabb tanszékek tiltakoznak

Lájkoljon minket a Facebook-on is!