Előző
Következő
új cikk

Belföld

Jogszerűtlenül adtak állást a Fidesz-elnöknek

Népszava|2017. szept 9. 05:04
[A+ A-]

 – Semmiről nem akarok nyilatkozni most – közölte a telefonon Kovács Sándor, a Fidesz paksi elnöke, helyi képviselő, s kérte, inkább a jövő héten keressük. Elutasító volt Szabó Péter, a város alpolgármestere, a vasárnapi időközi választás kormánypárti polgármester-jelöltje is, aki szintén a jövő hétre ígért válaszokat. 

A két fideszes politikus elzárkózása korántsem véletlen. Számukra kínos módon épp a vasárnapi választás előtt vált bizonyossá, hogy összeférhetetlen a képviselőséggel a helyi Fidesz-elnök 600 ezres állása, ahová a kormánypárti polgármester-jelölt ajánlotta be.

Szabó Péter Forrás: Facebook

Szabó Péter Forrás: Facebook

Lapunk számolt be elsőként arról, hogy kétes döntéseket hozott Szabó Péter, aki alpolgármesterként vette át a város irányítását, miután lemondott a korábbi városvezető, a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszterré kinevezett Süli János. Szabó javaslatára döntött a testület a nyáron az önkormányzati Protheus Holding Zrt. létrehozásáról, amelynek igazgatóságában helyet kapott Kovács Sándor is. Tagságáért információink szerint bruttó 600 ezer forint körüli juttatás jár. A kinevezés nagy vihar kavart, mert képviselő nem lehetne tagja önkormányzati cég igazgatóságának.

Kovács korábban azt mondta, nem tudott az összeférhetetlenségről. Szabó azt közölte: megvizsgáltatja az ügyet, s ha fennáll az összeférhetetlenség, intézkedik. A gyanú mára beigazolódott. Először Lázár János kancelláriaminiszter jelezte csütörtöki sajtótájékoztatóján, hogy tudomása szerint a Tolna Megyei Kormányhivatal is arra jutotta: képviselő nem lehet igazgatósági tag. „Föltételezem, hogy az összeférhetetlenséget törvényi határidőn belül megszüntetik” – fogalmazott. A kormányhivatal lapunk érdeklődésére közölte: törvényességi felhívással éltek a jogszabálysértő kinevezés miatt, a hiba javítására 30 napja van a képviselő-testületnek.

A botrányos eset nem jött jókor a Fidesznek, hisznek az hatással lehet a vasárnapi választás eredményére. Különösen úgy, hogy akad még más gyanús ügy is. A város – mint arról már írtunk – kiemelt fejlesztési területek kijelöléséről döntött, és az érintett ingatlanok közül kettő épp a Fidesz-elnök, Kovács Sándor tulajdonában van.

A polgármesteri tisztségért négyen indulnak vasárnap: Kerezsi László (Magyar Munkáspárt), Medveczki Zoltán (Magyar Környezetvédők Pártja), Mezősi Árpád György (független) és Szabó Péter (Fidesz-KDNP-Paksi Lokálpatrióták).

B. A.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!