Előző
Következő
új cikk

Külföld

Halálos cunami - Gyerekek is vannak az áldozatok között Mexikóban

Népszava|2017. szept 8. 19:00
[A+ A-]

FOTÓK: GUSTAVO DURÁN DE LA HUERTA PATIÑ / NOTIMEX /AFP

Az elmúlt száz évben mért legnagyobb, 8.2-es erősségű földrengés rázta meg Mexikó csendes-óceáni partvidékét, kisebb cunamit okozva.

Pusztító földrengés rázta meg Mexikó Csendes-óceáni partvidékét helyi idő szerint csütörtökön éjfél előtt. A Richter-skálán 8.2-es erősségű rengés a legnagyobb volt, amit az elmúlt száz évben az ország elszenvedett. A rengés epicentruma Chiapas államtól 165 kilométerre nyugatra, a mexikói-guatemalai határ közelében az óceánban volt. A Csendes-óceáni Cunamijelző Központ közölte, méteres hullámokra lehet számítani. A központ szerint egy méter magas víztömeg érte el Mexikó partjait Salina Cruz városnál, amely a Chiapastól nyugatra lévő Oaxaca államban van. Ennél alacsonyabb hullámokat mértek sok helyen. A cunami a többi közép-amerikai országot is veszélyezteti, Guatemala, Panama, El Salvador, Costa Rica, Nicaragua, Honduras is elrendelte a riadót. Több tucat utórengést is mértek, négy alkalommal 5-ös erősségűnél is nagyobbat.

Mexikóból eddig hat halottról tudnak, közülük ketten gyermekek. Az ország elnöke, Enrique Peña Nieto Twitteren együttérzéséről biztosította a gyászolókat. Elmondta, egymillió ember áramszolgáltatás nélkül maradt – azóta már csak kétszázezernél nincs villany. Arra is felkérte az embereket, virrasszanak és ellenőrizzék a gázvezetékeket, az épületek falait és az oszlopokat. Több államban bezárták az iskolákat. Rodrigo Soberanes, egy chiapasi lakos arról számolt be, hogy a háza úgy mozgott, akár egy rágógumi. A rengés olyan erős volt, hogy az epicentrumtól 1000 km-re lévő Mexikóvárosban ablakok törtek ki, megremegtek az épületek, az emberek pizsamában rohantak az utcára.

Az 1985-ös 8-as erősségű földrengés óta, amely tízezer épületet lerombolt és ötezer ember halálát okozta, a fővárosban megszigorították az építési szabályokat és gyakorlatokat is tartanak, mi a teendő földrengés esetén. Guatemala elnöke, Jimmy Morales azt közölte, egy megerősítetlen halálesetről és jelentős károkról kapott jelentést a mexikói határ mellől, de a részletek még nem ismertek.

Lucy Jones szeizmológus szerint egy ilyen nagy erejű rengés már várható volt, Mexikó nyugati partja ugyanis abban a zónában van, ahol a Csendes-óceáni lemez a Mexikói-félsziget lemeze alá csúszik.

Varga Péter

Lájkoljon minket a Facebook-on is!