Előző
Következő
új cikk

Sport

Az esélytelenek nyugalmával Szerbia ellen

Népszava|2017. szept 9. 05:51
[A+ A-]

A magyar kosárlabda-válogatott edzése a Sinan Erdem sportcsarnokban Isztambulban. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Elvileg csak a különbség mértéke lehet a kérdés a szerb és a magyar válogatott vasárnapi mérkőzésén a férfi kosárlabda Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében. Az isztambuli találkozó toronymagas esélyese Szerbia.

A két csapat nagyon finoman fogalmazva sincs egy súlycsoportban, ráadásul a címvédő spanyolok ellen csütörtökön 87-64-re elveszített találkozóval ellentétben, ezúttal komoly a tét. Az ibériaiakkal úgy találkozott Ivkovic Sztojan együttese, hogy lehetett tudni, végeredménytől függetlenül a spanyolok az első, a magyarok a negyedik helyen jutnak tovább. Ezért végig nagyon barátságos volt a hangulat, a spanyolok beleegyeztek abba, hogy a kezdés előtt közös fotó készüljön a két válogatott játékosairól és a mérkőzés is kedélyes, barátságos légkörben zajlott. A két együttes tagjai vigyáztak egymásra, az volt a lényeg mindkét oldalon, hogy senki ne sérüljön meg.

Holnap már más lesz a helyzet, éles meccsen találkozik a magyar válogatott az egyszeres olimpiai (1980, Moszkva)-, ötszörös világ- és nyolcszoros Európa-bajnok szerb együttessel, amely a legutóbbi vb-n (2014 Spanyolország) és a tavalyi riói nyári játékokon is ezüstérmet szerzett, mindkét alkalommal a többiekhez képest más dimenzióban játszó Egyesült Államoktól szenvedett vereséget a döntőben.

Az idei Eb-n a csoportkört Szerbia négy győzelemmel és egy vereséggel zárta, Oroszországtól kapott ki 75-72-re. Alekszander Djordjevic szövetségi kapitány csapata a legutóbbi kontinenstornán negyedik lett.

"Mindent megpróbálunk, aztán meglátjuk, ez mire lesz elég" - mondta Ivkovic.

A magyarok 18 év elteltével vehetek részt ismét az Eb-n, a csehek és románok legyőzésének köszönhetően kerültek be a nyolcaddöntőbe, ezzel minden előzetes várakozást felülmúltak, a nyolcaddöntő jutalomjáték számukra. A spanyolok ellen kisebb sérülés miatt pihentetett Hanga Ádám és Kovács Péter is visszatér az együtteshez, amelynek a vasárnapi összecsapás végeredményétől függetlenül csak elismerés jár az Eb-n nyújtott teljesítményéért.

A nyolcaddöntők programja

Szombat

Szlovénia-Ukrajna 11.30 (tv.: M4 Sport)

Németország-Franciaország 14.15

Finnország-Olaszország 17.45

Litvánia-Görögország 20.30

Vasárnap

Lettország-Montenegró 11.30 (tv.: M4 Sport)

Szerbia-Magyarország 14.15 (tv.: M4 Sport)

Spanyolország-Törökország 17.45

Horvátország-Oroszország 20.30

Bernau Péter

Lájkoljon minket a Facebook-on is!