Előző
Következő
új cikk

Külföld

Földrengés Mexikóban - 61-re nőtt a halálos áldozatok száma (Fotók)

nepszava.hu|2017. szept 10. 08:18
[A+ A-]

A 8,1-es erősségű földmozgás csütörtökön, éjfél előtt nem sokkal rázta meg a közép-amerikai ország déli részét. Ez volt a legnagyobb földrengés Mexikó elmúlt százéves történelmében, és több mint hatvan halálos áldozatot követelt. 

 KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

FOTÓK: RONALDO SCHEMIDT / PEDRO PARDO/ AFP /MANUEL VELASQUEZ / ANADOLU AGENCY /DAN HANG

A mentés megkezdése óta folyamatosan nő az áldozatok száma, jelenleg 61 halottat számoltak össze a hatóságok, de ez a szám még nem a végleges, mert a mentések még javában folynak. A sebesültek száma meghaladja a 200-at. A legnagyobb pusztítást Tabasco, Oaxaca and Chiapas államban végezte a földrengés. 

A földrengés kiinduló pontja a guatemalai határ közelében volt, mintegy 100 kilométerre a partoktól, a tengerfenék alatt körülbelül 70 kilométeres mélységben. A térséget órákon át több erős utórengés rázta meg.  A hatóságok szökőárriadót adtak ki, de a hullámok végül nem okoztak kárt.

A térségben 1,8 millióan maradtak áram nélkül. Az erős rengést az 1000 kilométerre lévő fővárosban is érezték.

Mexikó történetének legpusztítóbb földrengése 1985-ben volt Mexikóváros közelében. Az akkori rengés 8,0-ás erősségű volt, és több mint 5000 ember halálát okozta. A szakértők szerint a mostani rengés kevésbé lakott, és kevesebb infrastruktúrával rendelkező területnél történt, ezért van nagy különbség az áldozatok számában.

Kövér részvétet nyilvánított
Részvétét fejezte ki Kövér László a Mexikó déli részét csütörtök éjjel megrázó földrengés miatt a mexikói képviselőház és a szenátus elnökének. A Jorge Carlos Ramírez Marín képviselőházi és Ernesto Cordero Arroyo szenátusi elnöknek címzett levelekben Kövér László azt írja: mély megrendüléssel értesült a pusztító földrengéssorozatról. A házelnök egyúttal a maga, az országgyűlési képviselők és a magyar nép nevében részvétét fejezi ki. Kövér László emlékeztet arra, hogy februárban hivatalos látogatáson járt Mexikóban, és személyesen is volt alkalma megtapasztalni Mexikó kulturális gazdagságát, lakosainak kedvességét és vendégszeretetét. "Így különösen fájó számomra látni az Önöket ért tragédiát" - húzza alá a házelnök.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!