Előző
Következő
új cikk

Külföld

Tombol a hurrikán - Elképesztő, mit művelt az óceánnal Irma (Videó!)

nepszava.hu|2017. szept 10. 10:33, frissítve: 2017. szept 10. 12:14
[A+ A-]

FOTÓK: NICHOLAS KAMM / AFP

Megérkeztek a Florida Keys szigetcsoportra az Irma hurrikán első orkán erejű széllökései - közölte szombat éjjel az amerikai országos hurrikánközpont (NHC). A hatóságok több mint hatmillió embert szólítottak fel, hogy menjenek biztonságos helyre. A hurrikán a Bahamáknál például olyan erős volt, hogy a szél egyszerűen elvitte a vizet a partoktól.

A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

Az NHC adatai szerint az egyik állomáson előbb óránkénti 119 kilométeres szelet regisztráltak. Az Irma közepe óránkénti 200 kilométeres széllel tartott Florida Keys fel, ahova időközben már meg is érkezett. Az NHC időközben négyes erősségűre felminősítette a trópusi ciklont. Méretére jellemző, hogy nagyobb, mint Florida állam területe.

Floridában már az első károk is bekövetkeztek. Rick Scott kormányzó arról számolt be, hogy az erős szél és esőzés miatt 76 ezer ember maradt máris áram nélkül -  írja az atv.hu. Scott figyelmeztetett, hogy a vihar életveszélyes. "Fogytán az idő. Aki kitelepítési övezetben él, annak azonnal indulnia kell. Ez egy olyan katasztrofális vihar, amilyet ez az állam még sosem látott" - figyelmeztetett a kormányzó. Donald Trump elnök is arra figyelmeztetett, hogy az Irma "történelmi léptékű pusztító erejű viharnak" ígérkezik, és arra kérte az embereket, hogy fogadják meg az iránymutatást. A hatóságok több mint hatmillió embert szólítottak fel, hogy menjenek biztonságos helyre a vihar útjából.

Az NHC adatai szerint az Irma hurrikán átmérője több mint 560 kilométer, és a központja feltehetően az állam nyugati részét érinti majd, de a Florida keleti partján fekvő Miami sincs biztonságban. Az NHC ráadásul arra számít, hogy a hurrikán tovább erősödhet, mert miután elhagyta Kubát, olyan vízfelület fölé ért, amelynek hőmérséklete meghaladja a 30 Celsius-fokot, és a "kádmeleg" víz tovább táplálja a hurrikán erejét.

A hurrikán az elmúlt napokban a Karibi-szigeteken végzett hatalmas pusztítást, áldozatainak száma legalább 22. A vihar nyomán a tengerszint felett 38 méterrel fekvő Barbuda teljes lakosságát, azaz 1400 embert át kellett telepíteni a szomszédos Antiguára. Barbudát az Irma szinte teljesen letarolta. A hurrikánközpont figyelmeztetett, hogy az Irma által érintett térségekben a következő napokban jelentős mennyiségű csapadék várható.

Közben valaki egy hihetetlen videót posztolt a Bahamákról, ahol a hurrikán olyan erősnek bizonyult, hogy egyszerűen elvitte vizet a partoktól - szúrta ki a 24.hu. 

A felvételen jól látszik, hogy ahol az óceánnak kellene lennie, ott csak a száraz tengerfeneket találjuk, vízicsigák és csónakok árválkodnak a homokon. Egy metereológus szerint az erős széllökések és az apály együtt idézhette elő a szokatlan jelenséget, cunami veszélye állítólag nem áll fenn ilyenkor. A posztot azóta frissítették, eszerint az óceán szép lassan elkezdett visszaszivárogni a partokhoz.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!