Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Tesco - Sztrájk után újabb sztrájk jön?

nepszava.hu/MTI|2017. szept 10. 12:59, frissítve: 2017. szept 10. 16:45
[A+ A-]

FOTÓ: Tóth Gergő

Tesco dolgozói elszántak, kitartanak a követelések mellett, akár további sztrájkot is hajlandók folytatni - mondta Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke a szombat éjfélkor befejeződött munkabeszüntetést értékelve.

A tegnapi sztrájkról készített képeinkért kattintson ide!

Az érdekképviselet vezetője példaértékűnek nevezte a munkavállalók összefogását. Magyarországon a versenyszférában ilyen sztrájk még nem volt az elmúlt 27 évben, ezres létszámban, az ország egész területén megmozdultak a dolgozók - közölte.

27 áruház bezárt

Bubenkó Csaba szombaton azt közölte, hogy minden második áruházban volt olyan dolgozó, aki letette a munkát. A Tesco sajtóosztálya pedig arról tájékoztatott, hogy 19 órakor az országban működő összesen 206 áruházukból 27 volt zárva, 12 hipermarket és 15 kisbolt nem tudta fogadni a vásárlókat, mivel a sztrájk miatt nem volt biztosított a megfelelő színvonalú kiszolgálás. Az üzletlánc napközben jelezte, hogy egységeik nyitva tartása folyamatosan változik a sztrájk miatt. Délben 5 hipermarket és 13 kisbolt zárva tartásáról tájékoztattak, néhány órával később még egy hipermarket zárt be, a nyitva tartó kisboltok száma ugyanakkor ekkor hárommal emelkedett.

Sikeres volt a sztrájk

A KDFSZ elnöke szerint országosan óriási a támogatottsága a munkabeszüntetésnek, mintegy 120 áruházban sztrájkoltak a munkavállalók szombat éjfélig. A dolgozók száma, akik támogatták a kezdeményezést, ezres nagyságrendű, a munkavállalók több mint 80 százaléka. 

Karsai Zoltán, a KASZ sztrájkbizottságának elnöke a tegnapi sajtótájékoztatón azt mondta: ők sem számítottak arra, ahogy a munkáltató sem, hogy ilyen tömegesen támogatják a sztrájkot a dolgozók. Nem lehet többé azt mondani, hogy a szakszervezet által felnagyított nehézségekről van szó. A sztrájk eredményességét azt is mutatja szerinte, hogy volt olyan áruház, ahol pénteken még nem sztrájkoltak, de szombaton már igen. Viszont olyan áruház nem volt, ahol a pénteki sztrájkot követően szombaton ne folytatták volna a munkabeszüntetést - tette hozzá.

Béremelést követelnek

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete pénteken 16-tól 24 óráig, szombaton 10-től 24 óráig hirdette meg a munkabeszüntetést. A szakszervezetek 25 százalékos béremelést követelnek és szeretnék elérni, hogy a legalacsonyabb béren foglalkoztatott munkavállalók fizetése is közelítse meg a bruttó 200 ezer forintot, a munkavállalói létszám pedig 15 százalékkal emelkedjen.

Nem hátrálnak, a dolgozók érdekében

A munkáltatóval kezdődő hétfői egyeztetés kapcsán Bubenkó Csaba elmondta: az álláspontok messze vannak egymástól, a munkáltató szerint a létszám megfelelő, egyéb változtatásokra van szükség, illetve a vállalat korábban azt közölte, hogy az idei béremelésekkel az emelés kérdését lezártnak tekinti, erről nem volt új javaslata. Ez a dolgozók számára elfogadhatatlan - hangsúlyozta a KDFSZ elnöke.

Karsai Zoltán azt mondta, hogy az eddigi tárgyalásokhoz képest hétfőtől más típusú tárgyalás kezdődik majd. Eddig a munkáltató azt gondolta, hogy a követelésekről a szakszervezetekkel kell tárgyalnia, mert azok általuk felvetett problémák. A pénteki és a szombati nap azonban bebizonyította, hogy ez a munkavállalók problémája, amit fel is vállalnak. 

A Tesco készen áll

"A Tesco vezetősége, melynek Pártos Zsolt ügyvezető igazgató Úr szintén tagja, természetesen tisztában van a Magyarországon kialakult helyzettel. Továbbra is várjuk a szakszervezetek képviselőit az általuk kezdeményezett szeptember 11-ei egyeztetésre, mert a nyitott kérdések rendezésének helye szerintünk a tárgyalóasztal mellett van” - reagált a szombati sztrájkra a cég a Magyar Időknek.

A Tescónak Magyarországon 206 üzlete van, ebből 112 hipermarket, és mintegy 20 ezer munkavállalót foglalkoztat. A Tesco sajtóosztálya vasárnap arról tájékoztatott, hogy reggel a Tesco valamennyi áruháza rendben kinyitott és a Tesco Online kiszolgálása is zavartalan.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!