Előző
Következő
új cikk

Belföld

Vizes vb - Drága építés, feláras bontás

Népszava|2017. szept 11. 05:02
[A+ A-]

FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava

Míg tavasszal azért fizettünk felárat, hogy gyorsan épüljenek az úszó világbajnokság létesítményei, most a rapid bontás miatt adódnak extra kiadások.

Extra pénzért, nagy tempóban kezdték bontani a városligeti létesítményt, hogy az eredeti szeptember 30-i határidő helyett szeptember 15-re kész legyenek.

A júliusi vizes világbajnokságot rendező állami cég többszöri kérdésünkre sem árulta el azt, hogy miért az eredetileg tervezettnél két héttel hamarabb bontatják le a Városligetben a szinkronúszó-mobilstadiont. A dátumok egybeesése ugyanakkor arra utal: a közelgő Nemzeti Vágta miatt a nagy sietség, az eredeti bontási határidők kijelölésénél elfeledhették, hogy a lovas rendezvényre helyre kell állítani környéken az eredeti állapotokat. A kapkodásnak persze ára is van: 78 millió forintot fizetnek az adófizetők csak azért, hogy hamarabb bontsák le a stadiont.

A Bp2017 Világbajnokság Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft. nettó 4,9 milliárd forintért bízta meg a Penta Industry Kft-t, hogy a város három pontján különféle létesítményeket építsen a vizes világbajnokságra. A Kőér utcában felkészülési épületet, a külső Váci úton vízitelepet, a Városligeti műjégpályán pedig szinkronúszó-mobilstadiont épített a cég. Mindez azonban csak a kezdet volt: az Átlátszó ugyanis augusztus végén megtudta, hogy a Bp2017 Kft. a Pentától további 400 millió forintért pótmunkát is rendelt.

A többletköltés okára hiába kérdeztünk rá, ám a szerződés módosításból annyi kiderül: a pénzt a határidők lefaragására kellett. A Kőér utcában azért kellett plusz nettó 200 milliót kifizetni, hogy a világbajnokság előtt egy hónappal elkészüljenek a munkával. A Váci úti vízmű telep tervezésére, kivitelezésére költött plusz 120 millió okát nem tudni. Az viszont tudható: a Városligetben 78 millió forintot azért fizet ki a Bp2017 Kft., hogy a tervezettnél két héttel hamarabb állítsák helyre a városligeti műjégpálya területét. Korábban szeptember 30. volt a határidőt, ezt módosították szeptember 15-re.

A sietség okát titkolja az állami cég, ám az tudható: épp a szeptember 15-i hétvégén rendezik a Nemzeti Vágát a Hősök terén, egy sarokra a volt szinkronúszó-stadiontól. Meglehet, az illetékesek annak idején, a bontási határidők megszabásánál nem gondoltak arra, hogy 15-én már újabb nagyszabású rendezvény helyszíne lesz a térség. Tévedésük 78 millió forintos árát az adófizetők állják. Ráadásul előfordulhat, hogy teljesen feleslegesen. A jégpályánál dolgozó egyik biztonsági ember ugyanis azt mondta lapunknak: képtelenség mindent időre eltakarítani, a versenyistállókat például biztos máshol kell elhelyezni.

Azt, hogy az eddigi szokástól eltérve a műjégpálya területét nem tudják használni a lovasok, csak a szinkronúszó stadion építésében nem érintett főépületet, a Nemzeti Vágta szervezői tényként közölték megkeresésünkre. „A Nemzeti Vágta istállóinak az elhelyezését a szervezők a Felvonulási téren oldották meg, pont úgy, ahogy a Műjégpálya felújításakor 2011-ben. Minden más terület az elmúlt évekhez hasonlóképpen használható, a lovasok és a közel 500 közreműködő művész, statiszta, táncos a Műjégpálya épületében került elhelyezésre”.

Zsidai Péter

Lájkoljon minket a Facebook-on is!