Előző
Következő
új cikk

Külföld

Rakka már nem sokáig lesz az Iszlám Állam „fővárosa"

Népszava|2017. szept 11. 05:31
[A+ A-]

Fotó: AFP

Helyszíni források szerint Rakka már nem sokáig lesz az Iszlám Állam (IS) „fővárosa". A területi veszteségek súlyos anyagi következményekkel járnak a szervezet számára.

Kalaf épp a borbélyszékben ült, amikor a The New York Times tudósítója a rakkai mindennapokról kérdezte. A szíriai férfinak sikerült megszöknie az Iszlám Állam de facto „fővárosából", s első útja a borbélyhoz vezetett, mert hat hónapja nem borotválkozott: „ami a látszatot illeti, megtettem mindent, amit elvártak”, foglalta össze röviden, hogy miképp lehet túlélni a kegyetlen szervezet uralma alatt.

Rakkát 2014-ben vették be a szélsőséges szunniták, didadalittasan, harckocsikkal vonultak végig az utcákon, és az épületekre kitűzték a szervezet fekete zászlaját. Három évvel később azonban úgy tűnik, hogy a „főváros” hamarosan elesik. Az amerikai lap szerint az Egyesült Államok által támogatott erők épp hogy nem vették körbe a várost, de a terület mintegy 50 százaléka fölött már ők gyakorolják az ellenőrzést. A valaha 300 ezer embernek otthont adó Rakkában kevesebb mint 25 ezer civil maradt, akik tudják, hogy bármelyik pillanatban meghalhatnak: ha maradnak, a folyamatos légi csapások jelentik a veszélyt, ha menekülnek, akkor a taposóaknák. Az amerikai napilap riportere a város határában többekkel beszélt, akik azt mondták, az is aggasztó, hogy fogytán az ivóvíz.

Az Iszlám Állam szimbolikus jelentőségű fellegvára elesni látszik, ám a szélsőségesek ugyanolyan kegyetlenséggel terrorizálják a helyieket, mint három éve, amikor területszerző hadjáraiatik eredményeképp újabb és újabb városokat igáztak le, s dédelgették a kalifátusról szőtt álmokat. A megfélemlítés mindennapos. Az egyik helybélit, Hasszán Ramadánt háromszor tartóztatták le és korbácsolták meg az elmúlt időszakban: vagy túl rövid volt a szakálla, vagy a nadrágja volt túl hosszú. Egy asszony a férjét gyászolta, akit lefejeztek, miután segített egy keresztény családnak megszökni. Egy másik nő a feldagadt karját mutatta: a piacon vásárolt, de az arca nem volt teljesen eltakarva, ezért egy szélsőséges úgy megütötte a karját a fegyvere markolatával, hogy eltört a csuklója.

„A Kalasnyikovjaikat állandóan a fejünkhöz szegezték. Bármelyik pillanatban úgy dönthettek, hogy lefejeznek. Próbáltam velük megvitatni bizonyos dolgokat, de nem hallgatnak senkire és semmire, még a tények sem számítanak, csak a hitük” – nyilatkozta a városon kívül egy rakkai orvos, az egyik állami kórház korábbi igazgatója, akinek sikerült elmenekülnie.

Szakértők szerint az Iszlám Állam a korábban ellenőrzése alatt álló iraki és szíriai területek mintegy kétharmadát veszítette el az elmúlt időben, aminek súlyos anyagi következményei vannak. A korábbi területszerzések nem csupán a „kalifátus” kiépítéséről, és a presztízsről szóltak, hanem a felbecsülhetetlen pénzforrást jelentő olajmezők megszerzéséről is. Egy washingtoni központú kutatóintézet, a Demokráciák Védelméért Alapítvány becslései szerint 2015-ben 500 millió dollár bevétele volt a szervezetnek a finomított nyersanyag eladásából. Egy évvel később azonban az Egyesült Államok által vezetett nemzetközi koalíció légi csapásai következtében 180 és 250 millió dollár közé esett az olajból származó profit. Első sorban az országon belül kereskednek az olajjal, az egyik fő felvásárló – számol be róla a CNBC – maga a szíriai rezsim, amely nagyban függ az IS olaj- és gázeladásaitól

A területi veszteségekkel nemcsak az olaj, de az adóbevételek is csökkentek. A szervezet másik fontos bevételi forrása ugyanis az ellenőrzése alatt álló területeken beszedett adókból származik. 2014-ben 600 millió dollár jött így össze. „Ami a szervezet finanszírozását illeti, az IS várhatóan egy ‘hagyományosabb’ modellre áll majd át a jövőben: inkább a külföldi támogatók anyagi segítségére fog támaszkodni, valamint nem kizárt, hogy túszejtésekből igyekszik pénzhez jutni” – olvasható a kutatóintézet által publikált jelentésben. Ahogy a területi veszteségekkel az IS presztízse és anyagi erőforrásai csökkennek, úgy igyekeznek más módon „kompenzálni". Nem véletlen, hogy a szervezet vezetői külföldi terrorakciókra buzdítják követőiket, hiszen ezzel fenn tudják tartani a látszatot, hogy az IS ellenőrzése alatt álló területeket ugyan minimalizálhatják, de a szervezetet nem lehet legyőzni.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!