Előző
Következő
új cikk

Külföld

A katalánok többsége nem támogatja a referendumot

Népszava|2017. szept 11. 05:38
[A+ A-]

A katalánok többsége szerint az október 1-re tervezett függetlenségi népszavazásnak nincs létjogosultsága, és nem is törvényes. Az El País megbízásából a Metroscopia közvélemény-kutató által készített felmérésből kiderül, hogy bár a függetlenségpárti katalán vezetés igen erőszakos kampányt folytat a referendum mellett, a katalán közvélemény 56 százaléka nem támogatja azt, csupán 38 százalék ért vele egyet.

A hét végén publikált felmérésből kiderül, hogy a megkérdezettek szintén 56 százaléka szívesen venné, ha a regionális kormány stratégiát váltana, és ahelyett hogy szembemegy az alkotmánnyal, tárgyalásokat folytatna Madriddal. A megkérdezettek ugyanakkor kritikusak voltak a központi kormánnyal szemben is, 82 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy Mariano Rajoy néppárti kormányfő elmúlt években tanúsított magatartása ráerősített a függetlenségi törekvésekre.

A katalán vezetés nem áll el az október 1-re tervezett referendumtól, noha a központi kormányzat a várakozásoknak megfelelően megtámadta a népszavazási törvényt, és az alkotmánybíróság Madridot támogatva felfüggesztette azt. Az alkotmánybíróság továbbá figyelmeztetett mintegy ezer katalán közszolgát, hogy kötelességük megakadályozni a referendum lebonyolítását, s ha ennek nem tesznek eleget – mint azt sokan jelezték is – , akkor bűncselekményt követnek el.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!