Előző
Következő
új cikk

Külföld

Szélsőjobboldaliak zavarják meg Merkel fellépéseit

Népszava|2017. szept 11. 05:40
[A+ A-]

Mindössze két hét van hátra a német parlamenti választásig. Angela Merkel újabb kancellári megbízatásához nem férhet kétség ugyan, a mostani kampány azonban az ő idegrendszerét is megviseli, ami azért is érdekes, mert politikai szempontból ennyire visszafogott választási hadjáratra nemigen volt példa az ország történetében. Nem is legveszélyesebb kihívója, a szociáldemokraták elnöke, Martin Schulz keseríti meg az életét, hanem a szélsőjobboldaliak, akik minden választási fellépésén hangulatot keltenek ellene, kifütyülik, paradicsommal dobálják meg. Elsősorban a volt NDK területén fogadják ilyen ellenségesen, de nem csak ott találkozik ellenégeskedéssel.

Pénteken Mecklenburg-Elő-Pomerániában, Wolgastban ismétlődött meg egy dicstelen jelenet: szélsőjobboldaliak ezt skandálták: „Tűnj el innen”, majd paradicsommal dobálták meg az őt szállító járművet. Néhány nappal korábban őt magát dobták meg a zöldséggel, amit a lehető legnagyobb higgadtsággal vett tudomásul.

Lassan azonban a kancellár, valamint a kereszténydemokrata CDU vezetése is kezdi elveszíteni a türelmét. Szombaton a párt élesen tiltakozott a szélsőjobboldali Alternatívánál (AfD) a sorozatos akciókért. Nyilvánvaló ugyanis, hogy a története során a Bundestagba először bekerülő jobboldali radikális párt hergeli az embereket, s felelős a történtekért. Peter Tauber, a CDU főtitkára „magukat hazafiaknak nevező személyekről” tett említést, akik „az egyik kezükkel az AfD plakátjait ragasztják a falra, miközben a másikat Hitler-köszöntésre emelik fel”. A politikus a Neue Osnabrücker Zeitungnak elmondta, hogy lényegében nincs is olyan kampányrendezvény, ahol ne bukkannának fel szélsőjobboldaliak. „Kiabálnak, durváskodnak, folyamatosan idegesítik azokat a békés polgárokat, akik csak azért jöttek, hogy meghallgassák a felszólalókat” – tette hozzá Tauber, aki megjegyezte, e tekintetben ez a kampány tényleg más, mint a többi.

Merkelt Mecklenburg-Elő-Pomerániában 150 szélsőjobboldali várta. Ők kizárólag a rendzavarás miatt érkeztek. Előzőleg Heidelbergben is paradicsommal dobálóztak, a szászországi Torgauban „csak” füttykoncerttel készültek, csakúgy, mint a brandenburgi Finsterwaldéban, ahol végig fütyültek a kancellár beszéde alatt.

A kancellár hangoztatta: nem foglalkozik ezekkel az incidensekkel. „Számomra fontos, hogy olyan helyekre is ellátogassak, ahol nem csak szívélyes fogadtatásban részesülök” – fejtette ki. Mint mondta, bátorítania kell azokat, akik elítélik a rendbontókat, a gyűlöletkeltőket. Hozzátette, saját választókörzetében, Mecklenburg-Elő-Pomerániában is keresi a párbeszéd lehetőségét azokkal, akik politikáját bírálták. „Dialógusnak azonban nincs értelme azokkal, akik csak fütyülnek és üvöltöznek”.

Aggasztó fejleménynek nevezte a történteket Thomas de Maiziere belügyminiszter. Úgy vélte, aki nem hajlandó elviselni más véleményt, s plakátokat semmisít meg, másokat pedig leordít, azt nem lehet demokratának nevezni.

R. T.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!