Előző
Következő
új cikk

Belföld

Ismét nekimegy Hajdunak a Fidesz

Népszava|2017. szept 11. 05:06
[A+ A-]

A XV. kerületi városháza Forrás: Google Street View

Rendkívüli képviselő-testületi ülést hívott össze Hajdu László hétfőre. A XV. kerületi önkormányzat három napirendi pontot tárgyal, az első és legfontosabb a DK-s polgármester személyét érintő döntések.

A helyi Fidesz - közülük nyolc képviselő - ugyanis ismét azt kezdeményezi, hogy indítsanak fegyelmi eljárást Hajdu László ellen. Az előterjesztés még július elején született, ám akkor a kormányoldal többszöri kísérlete ellenére is elbukott, sőt a Fidesz-frakció tagjai két hónapon át nem vettek részt a testületi ülésen. Így kívántak "tiltakozni" az ellen - ami a fegyelmi indoklása is lenne -, hogy Hajdu egy helyi beruházást megakadályozott, mert nem volt arra elegendő fedezet a kerület költségvetésében, s mert túlárazottnak tartotta. Ezen felül a polgármester nem fogadott el egy, két óvoda és egy bölcsőde rekonstrukciójáról szóló beszámolót sem.

Azóta az ominózus beruházáshoz a kerület költségvetésében biztosították a 60 millió forintos többletforrást, ám a Fidesz ennek ellenére is partvonalra küldené Hajdut, amit a fegyelmi eljárással legalább másfél hónapra megtehet. Így ugyanis a polgármestert az eljárás idejére felfüggesztenék tisztségéből, hatásköreit bizottságokra bíznák, ami jelentősen lassítaná az önkormányzat napi működését. Ráadásul a bizottságokban a kormánypárti képviselők 90 százalékos többségben vannak, így az önkormányzat költségvetését érintő kérdésekben Hajdu akadékoskodása, vétója nélkül dönthetnének.

Noha Hajdu eddig is, ezután is a kompromisszumra törekedne a kerület érdekében, a Fidesz - most úgy tűnik - nem hajlandó erre. Az ügy hátterében források szerint a helyi fideszes országgyűlési képviselő áll. László Tamás 2010-14 között a kerület polgármester volt, önjáró politikusként, szinte árnyékpolgármesterként tevékenykedik Újpalotán, s lényegében egyszemélyben irányítja a kormánypártok helyi képviselő-csoportját is. A múlt héten ugyanakkor megkérdőjeleződött a László iránti elkötelezettség, hiszen a polgármesterrel együtt 21 fős testület legnagyobb, 10 fős Fidesz-frakciója elvesztette egy tagját, s ezáltal a többségét is.

Megírtuk: a 3. számú választó kerületet képviselő Merk Péter a múlt heti testületi ülésen jelentette be, kilép a frakcióból. Tiszta szívvel, tiszta kézzel nevű saját mozgalma tagjaként fogja képviselni a rákospalotaiak érdekét. Merk a képviselő-csoport és a helyi Fidesz vezetését helytartó-tanácsnak nevezte, akik éveken át akadályozták munkájában. Információink szerint ráadásul ezzel nem ért véget a helyi Fidesz bomlása, a frakcióhoz közelálló forrásunk úgy tudja, Merket követően újabb tag távozhat a kormánypártok soraiból.

Zs.P.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!