Előző
Következő
új cikk

Külföld

Magyarokat evakuálnak - Saint Martin szigetére is lecsapott Irma (Fotók!)

Népszava|2017. szept 11. 11:16, frissítve: 2017. szept 11. 18:43
[A+ A-]

Legkevesebb tízen vesztették életüket Irma pusztításai következtében Kubában a hét végén - ezzel összesen 38-ra emelve a szélvihar halálos áldozatainak számát a karibi térségben. A hurrikán gyengül, de még mindig életveszélyes. Evakuálnak 9 magyar állampolgárt Saint Martin szigetéről.

A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

FOTÓK: Martin BUREAU / Valentine AUTRUFFE/ Lionel CHAMOISEAU / AFP

A hurrikán a szigetország után Florida felé tartott, ahol (hazai idő szerint) vasárnap éjjel csapott le, árvizeket hagyva maga után. Miami belvárosában a 200-230 kilométeres szél három toronydarut döntött össze, ezért a hatóságok felszólították azokat, akik hasonló építkezések közelében élnek, hogy költözzenek távolabbi szállásokra.

Irma a félszigeten végighaladva hétfőre tropikus viharrá csökkent, a szél sebessége 120 kilométer alatt van. Előrejelzések szerint tovább gyengülve halad át Georgia, Alabama, és Tennessee államokon.

Orlandóban leszakadt vezetékek jelentenek veszélyt, Jacksonville-t elöntötte a víz, a St. Johns folyón rekord áradást mértek. Floridában 6,2 millió otthon, a háztartások 62 százaléka maradt áram nélkül, több mint 160 ezren várták menedékszállásokon a vihar elvonultát.

Saint Martin egy része vasárnap így nézett ki. FOTÓ: MARTIN BUREAU / AFP

Saint Martin egy része vasárnap így nézett ki. FOTÓ: MARTIN BUREAU / AFP

Közben a karibi térségben már megkezdődött a károk felmérése, és a romok eltakarítása.

A Karib-tengeri térségben és Észak-Amerikában tomboló hurrikánok mintegy 200 milliárd dollár kárkifizetést jelenthetnek a biztosító cégeknek - idézte a Lloyd's of London vezérigazgatóját a The Sunday Times című brit lap. Inga Beale azt mondta, hogy a legrosszabb forgatókönyv kezd megvalósulni: a Harvey hurrikán komoly áradásokat okozott, majd megérkezett az Irma legalább 131 milliárd dolláros kárral, és ehhez hozzáadódik a hamarosan lecsapó José hurrikán rombolása. A becsült kár így akár 200 milliárd dollár is lehet - mondta a Lloyd's vezérigazgatója.

A szél által elsodort tetőért, valamint a házra rádőlt fa, repülő törmelék, villámlás, tűz okozta károkért legtöbb otthonbiztosítás általában fizet, de nem minden tulajdonos van tudatában, hogy árvízre külön szerződést kell kötnie. A törvények szerint ugyanis azoknak, akik hurrikán veszélynek kitett területen élnek, kötelező alap árvíz biztosítást kötniük, ha államilag támogatott jelzáloghitelt vettek fel. Azonban a Harvey nyilvánvalóvá tette, magas kockázatnak kitett területen kívül lévő tulajdonok is szenvedhetnek károkat.

Evakuálják a magyarokat
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter utasítást adott az Irma hurrikán által sújtott Saint Martin szigetén tartózkodó 9 magyar állampolgárok mielőbbi evakuálására. Valamennyien szeretnék elhagyni a szigetet - közölte a miniszter. A politikus a hurrikán miatt veszélybe került magyarokkal összefüggésben hétfői budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette: kilenc állampolgárról tudnak, alapvetően párokról. Közülük hattal közvetlenül, hárommal családtagjaikon keresztül tartják a kapcsolatot - tette hozzá. 
Szijjártó Péter közölte: a holland és az amerikai válságközponttal folyamatos kapcsolatban állnak, de azok egyelőre saját polgáraik mentésével vannak elfoglalva. Jelezte: emellett egy amerikai hajóval is kapcsolatban vannak, illetve utasítást adott repülőgép bérlésére Dominikán. Ugyanakkor a természeti csapás nyomán az infrastrukturális és kommunikációs lehetőségek megcsappantak, és eddig csak katonai gépek kaptak leszállási engedélyt - mondta a miniszter.

Irma tegnap érte el Floridát, ahol körülbelül 50 ezer magyar él. Egy Miamiban élő nő néhány órával az Irma érkezése előtt azt mondta: összefogtak a magyarok, és mindenben segítik egymást. Létrehoztak például egy közösségi oldalt is, amelyen bárki jelezheti, ha segítségre van szüksége.

A delmagyar.hu-nak sikerült felvennie a kapcsolatot három magyar diáklánnyal, akik jelenleg Orlandoban vannak. A város ugyancsak veszélyzónának minősül, ám sikerült biztonságos helyre húzódniuk. "Próbáltunk konzervet és vizet venni, de a boltok polcai már üresek voltak, a legtöbb benzinkutat pedig lezárták" - mondta egyikük.

Hemingway cicái átvészelték
Ernest Hemingway Nobel-díjas író múzeummá alakított háza, Key Westen a csodával határos módon teljesen épségben maradt - adta hírül az NBC. A ház mind az 54 macskája is épségben átvészelte az Irma hurrikánt. A cicák Hemingway Hófehérke nevű macskájának a leszármazottai. Ennek bizonyítéka, hogy sokuknak hat ujja van, ami Hófehérke genetikai öröksége.

V. P.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!