Előző
Következő
új cikk

Külföld

Brexit - Wales és Skócia is lázad

nepszava.hu|2017. szept 11. 11:47
[A+ A-]

Több ezer ember vett részt Londonban a Brexit elleni tüntetésen szombaton. FOTÓ: NIKLAS HALLE'N / AFP

A brit gazdaság kevés jelét adja a javulásnak, és a gyenge növekedés akár egy évtizedig is tarthat, ha a kormány rosszul kezeli a Brexitet - írja a Világgazdaság.

A brit feldolgozóipar teljesítménye 0,5 százalékkal, az elemzői várakozásokat meghaladva az idei év legnagyobb növekedését mutatta júliusban, de a pénteken nyilvánosságra hozott adatok szerint az építőipar élesen visszaesett, és a kereskedelmi szektor is gyengén teljesített. Az ipari teljesítmény növekedése 0,2 százalékra lassult, és az adatok a Reuters szerint azt valószínűsítik, hogy a Bank of England e heti ülésén továbbra is óvatos lesz a kamatemeléssel, noha az infláció meghaladja a 2 százalékos célt, és a 3 százalékhoz közelít.

Aggodalmukat fejezték ki a Brit Kereskedelmi Kamarák (BCC) is. Felülvizsgált előrejelzésükben a fogyasztási kiadások növekedése miatt 1,5-ről 1,6 százalékra emelték a 2017-re szóló növekedési kilátásokat, jövőre azonban már csak 1,2, 2019-ben pedig 1,4 százalékos bővülést várnak.

A harmatos növekedés veszélyeire figyelmeztetett Alistair Darling is a BBC-nek adott interjújában. A volt pénzügyminiszter szerint Nagy-Britannia egy teljes évtizedet elvesztegethet, ha nem kezeli jól a Brexitet. Úgy véli, eljött az ideje, hogy a brit kormány és Brüsszel is felnőtt módjára viselkedjen.

A kompromisszumkötést Theresa May kormányának már a héten meg kell kezdenie, a parlament ugyanis hétfőn szavaz először a brit EU-tagság megszűnésének jogszabályi kereteit megteremtő törvénytervezetről. Az Independent értesülései szerint Wales és Skócia kedden hivatalosan is közölni fogja, hogy megvonja a támogatását May Brexit-politikájától, amennyiben a kormány nem hajt végre radikális változásokat a törvénytervezetben. 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!