Előző
Következő
új cikk

Belföld

Orbán háttéralkuja - Cáfol a kormányszóvivő

nepszava.hu/MTI|2017. szept 11. 17:19
[A+ A-]

FOTÓ: Népszava

„Német választási lufi” a Frankfurter Allgemeine Zeitung azon cikke, amely szerint megállapodás körvonalazódik az unión belül a menekültek elosztásáról – nyilatkozta Kovács Zoltán kormányszóvivő hétfőn.

A frankfurti lap vasárnap írt arról, hogy kompromisszum körvonalazódik az EU-s tagállamok között a menekültek elosztásáról, a formálódó megoldáshoz ráadásul nagymértékben hozzájárultak a visegrádi négyek a rugalmas szolidaritás fogalmának bevezetésével. 

A FAS kitért arra: az alkalmas időpont külső tényezőktől is függ, hiszen Magyarországon 2018 tavaszán parlamenti választást tartanak. Utána erősödhet Orbán Viktor készsége a kompromisszumra. A lap szerint a kormányfő szűk körben többször jelezte már, hogy átgondolhatja a menekültek befogadásának kategorikus elutasítását, ha biztosított a külső határok védelme.

Lásd még: Orbán mégis kiegyezik Brüsszellel?

A kormányszóvivő a FAZ cikkét úgy kommentálta: egy szó sem igaz belőle. Szerinte a magyar kormány "elvi alapon, elvi okokból ellenzi a beletelepítési kvótát, a magyar kormány és miniszterelnök álláspontja szerint ugyanis egy olyan szabad ország, mint Magyarország, nem engedheti meg magának, hogy mások döntsék el, kik jöjjenek az ország területére".

Lájkoljon minket a Facebook-on is!