Előző
Következő
új cikk

Belföld

Lesújtó, miben végeztünk az élen az EU-ban

Népszava|2017. szept 12. 05:16
[A+ A-]

Továbbra is elkeserítőek a magyarországi öngyilkosságokra vonatkozó adatok: az Európai Unión belül hazánkban a második legmagasabb az öngyilkosságot elkövető emberek aránya az Eurostat legutóbbi jelentése szerint. Az első helyen Litvánia áll, az országban 100 ezer lakosra 32 öngyilkosság jutott. Magyarországon - holtversenyben Lettországgal és Szlovéniával - ez a szám 19-et tett ki. Az uniós átlag 11.

Az egyik legnagyobb kihívást az időskori öngyilkosság jelenti, de a fiatalabb korosztály is érintett: a statisztikák szerint hazánkban a 10-14 éves korosztályban évente 25-30 gyerek vet véget önkezűleg az életének. Az öngyilkosság az egész világon kiemelt egészségügyi probléma, a WHO adatai szerint évente 877 ezer ember menekül öngyilkosságba. A háttérben rendszerint valamilyen kezeletlen pszichiátriai zavar (depresszió, személyiségzavar, szerfüggőség) húzódik.

"Adj egy percet az életért" - idén ezt választották az Öngyilkosság Megelőzés Világnapjának (szeptember 10.) mottójává. A szakemberek figyelemfelhívó rendezvényeken mutattak rá a megelőzés fontosságára, szempontjaira, az öngyilkossággal kapcsolatos előítéletek veszélyeire. A Lélekben Otthon Alapítvány díjat is oszt olyan civileknek, akik sokat tettek a tragédiák megelőzéséért.

- Az idei kitüntetettek - Incze Zsóka és Molnár Szilvia - több szervezettel együttműködve az internetes segítségnyújtásban vállaltak kiemelkedő szerepet - nyilatkozta lapunknak Oriold Károly, az alapítvány vezetője. Hozzátette: hazánkban a civilek látják el valamennyi feladatot, állami szintű megelőzési munka nincs. - Hazai és nemzetközi szervezetekkel karöltve már évekkel ezelőtt kidolgoztunk egy akciótervet, amire a kormány azóta sem reagált - mondta.

J. D.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!