Előző
Következő
új cikk

Külföld

Szaakasvilit hívei vitték be Ukrajnába

Népszava|2017. szept 12. 05:40
[A+ A-]
Fotó: AFP

Fotó: AFP

Komoly és lelkes támogatói bázisa van a volt grúz államfőnek, Miheil Szaakasvilinek Ukrajnában. Miután az ukrán állampolgárságát is elvesztő, Lengyelország felől vonattal érkező politikust az ukrán hatóságok feltartóztatták, hívei gyalog kísérték át a határon, áttörve a rendőrségi kordont is.

Szaakasvili fogadtatására a TSZN ukrán hírtelevízió szerint Julija Timosenko, az ellenzéki Batykisvscsina párt elnöke is a lengyel-ukrán határra ment.

Szaakasvili az ukrán állampolgárságának elvesztésével hontalanná vált, Ukrajna nem akarta visszaengedni az ország területére, Grúzia pedig kiadatását kéri. A grúz politikus a Majdan után, 2014-ben Petro Porosenko elnöktől kapott ukrán állampolgárságot, majd lett odesszai kormányzó. Miután szembefordult Porosenkoval, saját pártot alapított, és korrupcióval vádolta meg a kijevi kormányt és az elnököt. Porosenko egy ukrán-grúz elnöki találkozó után megvonta állampolgárságá, hivatalos indoklás szerint azért, mert akkor derült ki Kijev számára, hogy az állampolgárság igénylésekor Szaakasvili több információt elhallgatott. Visszatérve Ukrajnába komoly gondot jelenthet az elnök és a hatalom számára, amelynek támogatottsága megállíthatatlanul zuhan. A grúz politikusért ezzel szemben ukrán választók a határőrséggel is szembeszálltak.

G. M.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!