Előző
Következő
új cikk

Belföld

Fideszes segítséggel élte túl Hajdu a Fidesz támadását

Népszava|2017. szept 11. 20:53
[A+ A-]

Hajdu László mellett sok helyi is kiállt. FOTÓ: Vajda József

Visszavonta a napirendről Hajdu László XV. kerületi polgármester elleni fegyelmi javaslatát a Fidesz, majd hatásköreinek elvonását fideszes segítséggel verték vissza.

 

Totális kudarccal végződött a XV. kerületi Fidesz számára a Hajdu László (DK) ellen indított támadássorozat. Önkormányzati képviselő-testületi üléséken ritka izgalmas pillanatok után fellélegezhetett a polgármester: se fegyelmi eljárást nem indítottak vele szemben, se hatásköreit nem vonták el.

A hétfő esti rendkívüli testületi ülést nyolc fideszes képviselő kezdeményezésére hívta össze Hajdu, hogy sorsáról döntsenek. Mint megírtuk, a Fidesz-frakció fogyóban van, múlt héten a fegyelmi kezdeményezés egyik aláírója, Merk Péter hagyta faképnél társait. Ezen az ülésen, egy ős-fideszes, Bitvai Nándor ment szembe frakciójával, amivel megmentette Hajdut.

Ismét sokan voltak kíváncsiak a rákospalotai képviselő-testület ülésére, majdnem megtelt az ülésterem. Ez akkor szokott előfordulni, ha a kerületben igen kedvelt polgármestert kezdik ki.

A Fidesz még júliusban kezdeményezte a fegyelmi eljárást Hajdúval szemben, hétfőn szavaztak is volna róla, ha az előterjesztő Pintér Gábor (Fidesz) alpolgármester vissza nem vonja. Pintér előterjesztői szavait általános ellenszenv övezte, bekiabálásokkal, pfújjolással szakították meg, Mészáros Lőrincet emlegették. Pintér a hangoskodó vendégek miatt is zárt ülés elrendelését kérte, de erre nem volt jogi lehetőség, mivel a polgármester a nyílt vitát akart tisztségéről. Pintér elsősorban azt kifogásolta, hogy a július 10-én elküldött előterjesztésére a törvényességi észrevételeket – az érkeztető szelvényt lapunknak is megmutatta - csak két hónappal később, a testületi ülésre adta meg Lamperth Mónika jegyző. Bár felszólalása elején kiállt a fegyelmi mellett, végül váratlanul visszavonta. Lapunknak ezt azzal magyarázta, újabb, a polgármesterre terhelő tényekkel fogja alátámasztani javaslatát és újra beterjeszti.

Ezt követte a polgármester hatásköreivel kapcsolatos előterjesztés, ami ennél is meredekebb fordulatot vett. A vita vége felé egy fideszes képviselő, Bitvai Nándor az előterjesztés visszavonására ösztönözte frakcióvezető társát. A Pintér jegyezte módosítással Hajdu hatásköreinek a pénzügyi és tulajdonosi bizottságra ruházták volna át. A módosítás révén a képviselő-testületre hárult volna például nem csak a nagy értékekről, hanem a 100 ezer forintot elérő tárgyi beszerzésről, értékesítésről való döntési jog, így a géppapír vásárlásról is. A bizottság ellenzéki tagja, Vékás Sándor (Liberálisok) maga is megkérdőjelezte, ez a testület - ahol a kormánypárti-ellenzéki szavazati arány 6-1 - erre alkalmas lenne, már így is teljesítőképessége határán van.

„Ha bizottságra helyeznék át a polgármesteri hatásköröket, akkor naponta kellene üléseznie” – ezt már Hajdu László jegyezte meg a szavazás következményeit vázolva. Emlékeztetett arra, a Fidesszel kötött 2014-es megállapodás során, ami eddig garantálta a kerület működését, már lemondott hatásköreinek 30 százalékáról. A maradék jogköröket saját helyettese szemelte ki magának, akit ő választott maga mellé. Hajdu borús jövőt jósolt, a kerületi intézmények működésében zavarokat, bizonytalanságot, a költségvetés vonatkozásában pedig csődöt. Tóth Imre (MSZP) arról beszélt, ezek a szedett-vedett kísérletek egyértelmű jelei annak, a Fidesz már nem bízik magában, fél attól, hogy elveszti a kontrollt a kerület felett, majd a választásokat is.

A hatáskörök megvonásának jogi akadályai is voltak, közölte Lamperth Mónika - olyan jogokat vett volna el a polgármestertől, amelyeket az önkormányzati törvény kizárólagosan a polgármesterhez rendel. Szilvágyi László (LMP) azt tette szóvá, az önkormányzat vagyonát érintő döntések egy részét a kerületi tulajdonú RUP 15 Kft.-be delegálták volna, amelynek hónapok óta nincs vezetője. Botrányos körülmények között úgy távozott, hogy el se köszönt. Gyurkovics Miklós (Fidesz) összegzésében arról beszélt, Hajdu Lászlót már nem kell gyámság alá helyezni, hiszen Lamperth Mónika már megtette.

A csúcspontot mégis Bitva Nándor (Fidesz) érte el, amikor közölte, nem tetszik frakciótársa előterjesztése. Szerinte csuszamlós útra tévednek, ha elfogadják, nehéz helyzetbe hozzák a kerületet. Az előterjesztést azonban Pintér nem vonta vissza, és első körben meg is szavazták Hajdu hatásköreinek elvonását 11-9 arányban. Ekkor Bitvai, ígéretéhez híven, megszavazta az előterjesztést, de csak egyszer: a második, megismételt szavazáson már tartózkodott. A 10-10-es döntetlen azt jelentette, nem kapott többséget az előterjesztés, Hajdu megtarthatta hatásköreit. A szavazás után gyorsan távoztak a fideszes képviselők, velük együtt a javaslatot támogató Móricz Eszter, az MSZP volt képviselője. Maradt viszont Merk Péter, és Bodó Miklós (Jobbik) is, akik az ellenzéki és helyi képviselőkkel fent tudták tartani a határozatképességet a további három testületi ülés során is.

Zsidai Péter

Lájkoljon minket a Facebook-on is!